Üzenjük

Kénhidrogén a borban; tömeges szilvahullás

Házunk tájaVeszelszky Éva2008. 01. 25. péntek2008. 01. 25.
Üzenjük

Mariska néni jeligére
A bor íze és szaga záptojásra emlékeztet, ha az élesztőgombák tevékenysége következtében a kén kénhidrogénné változik. Többnyire újboroknál fordul elő a jelenség az erjedés után, amely nyílt fejtéssel, a bor átszellőztetésével általában megszüntethető. Ilyenkor 10-20 gramm borként is adhatnak borhoz hektoliterenként. Ha a kellemetlen íz és szag nem múlik el, akkor a fejtést többször is meg lehet ismételni.

Frungel Mátyás, Tiszacsege
A szilvafák tömeges gyümölcshullása a tavalyi rendkívüli szárazság következtében, a fák terhelésének csökkentése miatt – spontán védekezésként – is bekövetkezhetett. Az idő előtti hullást okozhatta a gyümölcsmolyok, a poloskaszagú szilvadarázs vagy a felszaporodott levéltetvek kártétele is, illetve – súlyosabb esetben – a szilvahimlővírus kártétele. Utóbbi esetben a megvastagodott leveleken sárgászöld, gyűrűs foltok jelennek meg, a gyümölcsökön besüppedő gyűrűs vagy szabálytalan rajzolatok láthatók. A vírusos gyümölcs torzul, a gyümölcshúsban barnulás és mézga is látható. Az ilyen gyümölcsfák nem gyógyíthatók, és egyértelmű tüneteknél a fákat – a továbbfertőzés megakadályozása miatt – ki kell vágni, s a helyükre csonthéjas gyümölcsöt nem ajánlott telepíteni. Kisebb a baj, ha valamelyik kártevő okozza a tüneteket. A szilvamolyok a gyümölcshéj alatt jól látható aknát rágnak, később a gyümölcs belsejében ürülékükkel szennyezik a gyümölcshúst. A megtámadott termések elszíneződnek és idő előtt lehullnak. A télvégi lemosó permetezéssel, valamint június és szeptember között kéthetenként újakra cserélt hernyófogó övekkel védekezhetünk ellenük. A régi öveket, valamint a károsított terméseket meg kell semmisíteni.
A poloskaszagú szilvadarázs áprilisban, a fák virágzásakor rajzik. A nőstények ilyenkor a csészelevelek cimpáin keresztül beszúrják a tojásaikat a terméskezdeménybe. A termések később a kártevő ürülékével szennyezettek és poloskaszagúak. A megelőzésére a fák virágzásakor – sziromhulláskor – méhkímélő rovarölő szerrel permeteznek, amit 10-14 nap múlva megismételnek.
Tömeges gyümölcshullást okozhatnak a felszaporodott levéltetvek is, amelyek a közvetlen károsítás mellett a vírusokat is terjesztik, ezért nagyon fontos ellenük védekezni. A tetvek szívogatása következtében a levelek sárgulnak, idő előtt lehullnak, emiatt a fák legyengülnek. A terhelés csökkentése érdekében a fák akár tömegesen is eldobják a termésüket. A károsítás kísérő tünete a tetvek által termelt, ragadós mézharmat, ami bevonja a lombfelületet, sokszor a fás részeket is. A télvégi lemosó permetezéssel, szükség esetén vegetációs időben gyakori, erős vízsugarú, hideg vizes lemosással, súlyos esetben vegyszeres permetezéssel védekezhetünk ellenük.

Ezek is érdekelhetnek