Üzenjük

Szilvafajta, körtelevélbolha, vérnyomás

Házunk tájaVeszelszky Éva2008. 01. 04. péntek2008. 01. 04.
Üzenjük

Mikes Gyula, Nádudvar
Valjevka szilvafajtának a Beszterceihez hasonló, de kevésbé fűszeres ízű a termése. A gyümölcs magvaváló, nem leveses, jól aszalható. A fajta önbeporzó, a vele egy időben érő fajtáknak jó pollenadója. Nagy értéke, hogy a sharka vírust tűri. Bőtermő fajta, szakaszos érésre hajlamos.

Gonda Ákos, Budakeszi
A körtelevélbolha kártétele – a kártevő természetes ellenségeinek (ragadozó poloska, katicabogár) megfogyatkozása, valamint a vegyszerekhez, időjáráshoz való nagymérvű alkalmazkodása miatt – egyre erőteljesebb. Ellene elsősorban megelőzéssel védekezhetünk, amelyhez nagyon fontos megismerni a gyorsan szaporodó kártevő életmódját. Évente négy-öt nyári és egy téli nemzedéke van. A kifejlett rovarok telelnek át a fák kéregrepedéseiben és a lehullott leveleken. Ezek hatékonyan gyéríthetők a lomb és a károsított hajtások megsemmisítésével, valamint a törzs és a vastagabb vázágak meszelésével. Mivel a kifejlett kártevő nagyon érzékeny a mészre, a fagymentes időben a kéregrepedésekbe is beivódó 5-7 százalékos mésztejjel végzett törzsmeszelés hatékony védekezés az áttelelő egyedek ellen. A meszelés ellenére áttelelt példányok a nedvkeringés megindulásakor jönnek elő. A tavaszi lemosó permetezésre ilyenkor nagyon érzékenyek. Rügypattanásig 10-15 százalékos Tiosol (mészkénlé), illetve erős fertőzés esetén a Nevikén (olajos mészkénlé) 2,5-5 százalékos oldata hatékony ellenük, s ezek a szerek jók levéltetű és pajzstetű tojásai, valamint több gombabetegség ellen is. A rügypattanás idején elvégzett lemosó permetezés nagy előnye, hogy a kártevőket pusztítja, viszont a később kelő hasznos ellenségeiket nem károsítja. A körtelevélbolhák későbbi nemzedékei ellen 20 fok alatt a nyári hígítású, 1-3 százalékos Tiosol jó hatású, emellett lárvakelés időszakában kitinszintézis-gátló szerekkel, piretroidokkal lehet védekezni. A szereket váltakozva ajánlott kijuttatni, mert – az eddigi tapasztalatok alapján – a kártevő hamar hozzászokik mindegyikhez.

H. József, Domb
Alacsony vérnyomásra vérkeringést serkentő gyógynövénykészítményeket ajánlanak: borsikafű (csombor) forrázatát, rozmaringos borból reggelente egy pohárkával, illetve rozmaring illóolajával a homlok vagy halánték bedörzsölését. Mivel – főként idősebb korban – az alacsony és magas vérnyomás között sokszor nagyon kicsi az átmenet, kúraszerűen inkább vérnyomás-kiegyenlítő teák (fagyöngy, galagonya) ajánlhatók. A fagyöngynek azonban lehetnek mellékhatásai, ezért csak orvosi felügyelet mellett javasolható.
Másik kérdésére: több gyógynövénynél valóban kimutattak rákkeltő mellékhatást, de sem a dió, sem a fagyöngy nem tartozik ezek közé, sőt bizonyított, hogy a fagyöngy segíti a daganatos betegek gyógyulását.

Ezek is érdekelhetnek