Reneszánsz falusi ízek

Régi paraszti szoba, faragott bútorokkal, falvédővel, megterített asztallal. Zsúfolásig megtelt, alig férünk el benne, de ez teljesen természetes. Az idei Utazás Kiállításon ebben a stílusosan berendezett kicsi helyiségben várta látogatóit a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ).

Házunk tájaPethes József2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.

Kép: Művészetek völgye Kapolcs fesztivál kolbász kaja 2006 08 01-09 Fotó: Kállai Márton

Reneszánsz falusi ízek
Művészetek völgye Kapolcs fesztivál kolbász kaja 2006 08 01-09 Fotó: Kállai Márton

Nem túlzás, de a stand környékén nagyobb volt a tolongás, mint a menő utazási irodák előtt, ahol főleg külföldi utakra csábították az embereket. De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a falusi turizmusra jó idők járnak, egyre többen kívánkoznak csendes, nyugodt, friss levegőjű helyre. És egyre többen döbbenünk rá, hogy a Kárpát-medence gyönyörű tájakat rejt magában, melyek sokunk számára teljesen ismeretlenek. Sokan vannak e hazában, akik a nyaralást csak külföldön tudják elképzelni, pedig az itthoni vendéglátók is színvonalas ellátást tudnak nyújtani.
Közéjük tartoznak a falusi turizmussal foglalkozók is, akik az idei Reneszánsz Évhez kapcsolódva különböző programokkal várják a vendégeket. Csizmadia László, a szövetség elnöke elmondta, hogy megpróbálják feleleveníteni a reneszánsz korának falusi ízeit a tájegységekre jellemző módon. A korabeli étkeket napjaink legkiválóbb borászainak nedűivel együtt kínálják majd a házigazdák. A kulináris élvezetek mellett korhű kísérőzenével, látványosságokkal, játékokkal és kézműves-bemutatókkal próbálják színesíteni a programokat.
Ezekkel a rendezvényekkel is szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a falusi szálláshelyekre. Nem csupán vendégcsalogatás a céljuk, hanem be szeretnék bizonyítani másoknak is, hogy a falusi turizmusból meg tudnának élni, esetleg ki lehet vele egészíteni a család jövedelmét. Ma, amikor nagy gond a vidéki munkanélküliség, ez egy remek lehetőség arra, hogy a saját adottságaival élve valaki pénzt keressen. Általában a vidéki asszonyok látnak ebben fantáziát, akik e munka mellett el tudják végezni a házi teendőket, nevelni tudják gyerekeiket, hiszen nem kell eljárniuk otthonról.
Nem feltétlenül kell hozzá nagy induló tőke, véli Sipos Jánosné. A Veszprém megyei egyesület elnöke szerint elég, ha van egy felesleges szoba, azt csak szépen ki kell meszelni, takarítani. Vannak, akik a saját biogazdaságban megtermelt élelmiszerekkel várják a vendégeket, míg mások népművészeti, kézműves alkotásaikat is felkínálják. Az adószabályok is kedveznek ennek a tevékenységnek, ugyanis a falusi szolgáltatásból származó bevételből 400 ezer forintnyi, illetve a falusi vendégfogadásból származó, turisztikával együtt számított 800 ezer forintnyi bevételrész adómentes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek