Üzenjük

Metszés, tuja, meszelés

Házunk tájaVeszelszky Éva2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Üzenjük

Valentin László, Veszprém
A csonthéjas gyümölcsök fái (őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy) metszésének legkedvezőbb időszaka tavasszal, a fák színes bimbós állapotában van, ekkor veszélyezteti a legkevésbé a fákat a „gutaütés” néven ismert, fa- és ágelhalást okozó kórokozók fertőzése. A metszés másik időszaka a szüret befejezésétől egészen augusztus végéig tart. Ilyenkor gyorsabban gyógyulnak ugyan a sebek, kisebb a fertőzés veszélye, de tanácsos azt is figyelembe venni, hogy ebben az időszakban alakulnak ki a következő évi hajtó- és termőrügyek. Ha ezeket a nyári metszés során eltávolítjuk, annak kárát a következő évi termés sínyli meg. Növényvédelem szempontjából tehát a nyári metszés lenne kedvezőbb, a terméshozamot nézve azonban a szüret után csak a sérült, beteg hajtások eltávolítását, esetleg kisebb ritkító metszést ajánlhatunk.

Tuja jeligére
Mióta rovatunkban is megírtuk, hogy a tuják tujontartalmú illóolaja egészségre ártalmas lehet, több kétségbeesett levelet kaptunk. Legutóbb egy olvasónk megírta, hogy szomszédja sűrű tujasövénye miatt nem mer kimenni a kertbe, fél, hogy a tuják illóolaja őt és veteményét is megmérgezi. Mindkét aggodalma túlzottnak tűnik, hisz az illatanyagok csak tartósan és töményen belélegezve okoznak gondot.
Olvasóink megnyugtatására a következőket is szeretnénk elmondani: nem minden tuja, amit e gyűjtőnéven árulnak! Az oszlopos, pikkelylevelű örökzöldek között ugyanis gyakoriak a tujánál lazább ágrendszerű, üdébb zöld, kékes-sárgás színű és bókoló csúcshajtású hamisciprusok, amelyek hajtásai megdörzsölve nem terpentinszagúak, mint a tuják hajtásai. Szintén sokszor tuja néven árulnak oszlopos borókaféléket, amelyeknek pikkelylevelei többnyire szürkéskékek, többé-kevésbé szúrósak, megdörzsölve fűszeres illatúak. Illóolajuk káros hatásáról nem tudunk. A tuják esetében is csak akkor van gond, ha kis helyen sok van belőlük. Ha például a szomszéd tulajdona a növény, a saját kertjéből felfuttathat kúszónövényeket, amelyek a káros hatású illóolajat megkötik. Legjobb lenne ezt a szomszéd egyetértésével tenni, hisz ezzel az ő egészségét is védené. Ha viszont nem járul hozzá, akkor egy támrendszerre futtatva olvasónk önállóan is megteheti ezt. Bár ilyen vizsgálatokról nem tudunk, nem valószínű, hogy a tujasövény illóanyagai a vetemények táplálóanyag-tartalmát károsítanák.

Tóth Kázmér, Szigetszentmiklós
Tavasz kezdetén az erkélyek meszelése hasonlóan fertőtlenítő hatású, mint betárolás előtt a borospincék és más tárolóhelyiségek esetében. A maró, szárító hatású mész a falrepedésekben, szögletekben áttelelt kórokozókat és kártevőket pusztítja, és a frissen meszelt felületre az újabb nemzedékek sem szívesen települnek. A repedések tömítésével az esetleges búvóhelyek is megszüntethetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek