Meseűző állatságok

Ma már szinte tökéletesen ismerjük a Föld legtöbb állatának életét, de sokukról élnek még téves képzetek. Néha egészen elképesztők is, némelyikük több száz éve tartja magát.

Házunk tájaBalogh Géza2008. 06. 13. péntek2008. 06. 13.
Meseűző állatságok

Mint például az a hiedelem, hogy az összegömbölyödött sün, ha muzsikaszót hall, nyomban táncra perdül. Dehogy perdül: kipróbálhatja bárki, csak nehogy túlságosan hangosan muzsikáljon, s felbőszítse a szomszédot vagy az arra járó idegeneket. Ugyanilyen makacsul tartja magát az a nézet, hogy a vakond kirágja a növények, a palánták gyökerét. Pusztítják is őket, pedig szegény jószág ki nem állhatja a növényeket. Sokkal jobban szereti a gilisztákat, a rovarokat, ezekből igen tekintélyes mennyiséget fogyaszt, naponta akár a saját testsúlyának másfélszeresét is. Tehát jobban tesszük, ha békén hagyjuk, mert a haszna sokkal nagyobb, mint a kiborult palánta miatti kár.
A vakondnál is népszerűtlenebbek a denevérek, akiktől a legtöbb ember  fél. Ma is megingathatatlan téveszme, hogy az alkonyban repkedő denevér előszeretettel kapaszkodik bele nők hajába. De ez csupán szóbeszéd, a tudomány egy hiteles esetről sem tud. Szegény jószág egyetlen bűne, hogy nappal barlangokban, odvakban, épületromokban húzza meg magát, s éjjel jár a zsákmánya után. Így aztán ő az ördög fiókája, az ördögöt ezért ábrázolták régen denevérszárnyakkal. Azért is haragszanak rá, mert állítólag megdézsmálja a kéményben lógó szalonnát. Holott rendkívül válogatós rovarevő. Szalonnát csak fogságban, akkor is a legvégső esetben fogad el, de hamarosan el is pusztul tőle. A denevérekre fogott szalonnatolvajlás tettesei nem mások, mint az egerek, patkányok, esetleg a cinkék, a szarkák.
A cickány apró, kedves jószág. Viszont Svájcban, Angliában, Németországban rettegett fenevadnak számít, olyan mérgező állatnak tartják, hogy puszta érintésétől is ódzkodnak. Ez a tévedés onnan eredhet, hogy a kutyák, a macskák a megölt cickányt nem eszik meg. De nem azért, mert mérgező, hanem a bűzmirigyei miatt. Bűzmirigyei miatt hiszik azt az emberek a görényről is, hogy ha fákon éjszakázó tyúkokat akar enni, akkor csak odaáll a fa alá, aktivizálja a mirigyeit, mire néhány tyúk bizton leszédül, s könnyű zsákmánnyá válik. A görénynek azonban semmi szüksége sincs e furfangra. Kiváló famászó, pillanatok alatt képes leszedni a fákon éjszakázó baromfikat.
A legtöbb ember meg van győződve arról, hogy a borz csak tejes kukoricával, zsenge zöldséggel, répával, szőlővel táplálkozik, tehát káros. Az erdészek azonban kimondottan kedvelik ezt a mogorva, éjjeli állatot: rengeteg, az erdőre is veszélyes kártevőt pusztít el. De mit eszik télen, mikor minden megfagy? Ezen töprengett évszázadokon át a kíváncsi ember. Az összegömbölyödött borz fejét hátsó lábai közé dugja, s faroktövi mirigyeiből zsírt szopogat. Ezzel csak az a baj, hogy a borz pihenés közben az első lábai közé dugja a fejét, s egyébként se alszik klasszikus értelemben vett téli álmot.
Éppolyan mese ez, mint a zerge hídja. Az okosok tudni vélik, a zergegida úgy kel át a szakadékokon, hogy afölött az anyja alkot hidat. Ha pedig vadász jön, a sziklafalon kampóival szögre akasztja magát, így lóg, míg a veszély el nem múlik. Vagy ki nem szakad szerencsétlennek a szarva – mondja erre a mai kor szkeptikus embere.

Ezek is érdekelhetnek