Élő kert

Korbács reumásoknak

Házunk tájaGyőrffy Sándor2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.
Élő kert

Az öt csalánfaj közül hazánkban három védett növény: a kúszó-, a lápi- és a kievi csalán. A nagycsalánt gyógynövényként is számon tartják, az apró, csípős kiscsalán pedig a bio permetlevek készítésénél egyenértékű a nagycsalánnal. Gyomnak számít, pedig értékei miatt már termesztik is. A háború idején a rostjából szövetet készítettek. Nekem is volt egy barnás színű öltönyöm csalánból. Létezik ugyanis kendercsalán is, amely nyilván nem véletlenül kapta ezt a nevét.
A nagycsalánt nevezik még csohánnak, árva csiánnak, csollánnak is. A 60-80 centiméter magasra fejlődő növény egész felületén égető mirigyszőrök vannak. Hosszúkás, szív alakú, fűrészes szélű leveleit mirigyszőrök fedik. Kétlaki növény. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, ásványi anyagokban – különösen vasban. Felhasználásra magképzés előtt gyűjtik, gyökerek nélkül az egész növényt. A korán, májusban szedett növények főtápanyagokban gazdagabbak, míg a később gyűjtöttekben több a szárazanyag. Ha nagyobb mennyiségű, zöld vagy szárított csalánt adunk a komposzthoz, gyorsabban mennek végbe a lebontási folyamatok. Az erjesztett csalánlé szaruliszttel, istállótrágyával 1:10 arányban keverve, esővízzel oldva a növények táplálására igen jó eredménnyel használható.
A levelekre juttatott permetlé fokozza a klorofillképződést. A levéltetvek elleni védekezéshez 12 óráig áztassuk hideg vízbe a csalánt felaprózva, majd hússzoros hígításban permetezzünk. Növekedésserkentésre, palánták beöntözésére szintén használhatjuk. Friss növényből egy kilogramm kell tíz liter vízhez, szárított porból pedig 200 gramm is elég literenként.
A csalán leveléből készített tea vizelethajtó, de jó a légzőszervekre, sőt aranyérre is. A gyökeréből készült főzetet vesegennyesedés esetén ajánlják. Ha valaki reumás, megkorbácsolhatja végtagjait friss csalánvesszővel, állítólag segít. Hajhullás, korpásodás ellen alkoholos kivonatát szokták használni házi gyógyszerként.
Csalánból levest, főzeléket is készíthetünk. Gazdag táplálóanyag-tartalma miatt a fiatal szárnyasoknak, kislibáknak, kacsáknak és pulykáknak szokták adni, korpával keverve. Vannak, akik a tavaszi tisztító kúrához csalánlevél, bodzavirág, kökényvirág és nyírfalevél keverékéből készített teát használnak.

Ezek is érdekelhetnek