Negyvenéves kertbarátság

Születésnapot ünnepeltek a zalaegerszegi kertbarátok. Éppen négy évtizede, hogy Makai András tanár úr kezdeményezésére összekapaszkodtak. Zala megyében ez a kertbarátkör a legrégebbi, de az országban is az elsők közé tartozik.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.

Kép: konyhakert családi gazdálkodás vetemény gödöllőn 2008 07 01 Fotó: Kállai Márton

Negyvenéves kertbarátság
konyhakert családi gazdálkodás vetemény gödöllőn 2008 07 01 Fotó: Kállai Márton

A szervezet stílszerűen termékbemutatóval, hagyományőrző dalos-zenés műsorral ünnepelt, a botfai citerások és népdalkörösök társaságában. Az első elnök, Komáromi László volt, aki húsz éven keresztül tartotta össze a kört.
– Ritkábban jövök már – mondja –, hiszen eljárt az idő felettem, a szívemet is meg kellett operálni. A régiekből alig vagyunk, de nagy öröm, hogy jöttek újak is. A kerttel megvan a barátságom, a Csácsi-hegyen szőlővel, gyümölccsel foglalkozom, és rengeteg a virágom.
Halász Péter szintén a legrégebbiek egyike:
– Gyerekkoromtól a kertnek élek. Édesapám aranykalászos gazda volt Pókaszepetken, öregapám meg borcenzár. Tudja, aki felvásárolta a gazdák borait. Az egerszegi áfész-nál dolgoztam, a faiskolát szerveztem meg, mindenféle gyümölcsfát ismertem. A kertbarátkör azért volt jó, mert lehetett tanulni a szakemberektől, akiket meghívtunk előadást tartani. Most már ritkábban járok a rendezvényekre, mert három éve kiköltöztünk Gyürüsre, ahol nagy kertünk van, az Istvándi-hegyen pedig három hektár szőlőnk. Sok a munka, de van segítség: öt gyerekem a családjaikkal.
– Én meg magamra maradtam, a lakásom itt van a városban, de a napjaimat Kemendolláron töltöm öthektáros birtokomon – folytatja Prok Gyula, aki hosszú ideig volt a kertbarátkör pénztárosa. – A szántó mellett van fél hektár intenzív almásom, hatvanéves voltam, amikor telepítettem. Magam ápolom, permetezem, pedig már hetvenhét éves vagyok. A kertbarátkör legnagyobb haszna az volt, hogy változások történtek a fejekben. No meg az, hogy sokan, akik ide jártunk, elválaszthatatlan jó barátok lettünk.
Mrakovics Miklósné elnök a legfontosabb célok egyikének a fiatalítást tartja, hiszen az ifjú kertbarátok szorulnak leginkább új szakmai ismeretekre.
– Rendszeresek az összejöveteleink, amelyek igen változatosak. Szakmai előadásokat hallgatunk, és eltanuljuk egymástól a jó tapasztalatokat. Akinél van valami újdonság vagy dicsekednivaló, ahhoz szervezetten ellátogatunk. Hagyományőrző programjaink keretében újborszentelést tartunk, megünnepeljük a Márton-napot, mindenki névnapját, az adventi, a karácsonyi ünnepkört. Sikeresek a kirándulásaink, és elmaradhatatlan ősszel a kertbarátok megyei kiállítása. De a legnagyobb öröm, hogy idén szépek a kertek, jó termést ígérnek a szőlőtőkék, a gyümölcsfák.