Tönköllyel legénykedik

Tvergyák István Legyesbényén arról lett híres, hogy tíz éve, 67 évesen kezdett el vegyszerek nélkül gazdálkodni. Olajtökön kívül napraforgót és tönkölybúzát termeszt harmincöt hektáron.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2008. 07. 18. péntek2008. 07. 18.
Tönköllyel legénykedik

– Ebben a házban születtem, minden felmenőm gazdálkodott – mondja Pista bácsi. – Hétévesen már az eke szarvát fogtam nagyapám mellett a határban. Na, az volt az igazi biovilág! Tiszta földek, szerves trágya. Hol volt még akkor kemikália meg műtrágya? Én mint biogazda persze nem használhatom ezeket. Zöldtrágyázhatom a szántót vagy szerves trágyát szórhatok rá. Az viszont hiányzik a faluban, egyetlen tehenestől vehetek.
Tvergyák István mezőgazdasági gépszerelőként dolgozott, de mellette termelt ezt-azt bérelt földeken, malacokat is tartott. Aztán a kárpótlással nemcsak szülei földjét szerezte vissza, a vásárolt jegyekkel gyarapította is a birtokát. Jószáguk már nekik sincs, felesége még a baromfit is száműzte a kertből. 
– Miért vágott bele a biogazdálkodásba?
– Mert különleges dolog. Nagyon kell érteni hozzá, hiszen a Biokontroll Hungária mércéje szigorú, nem könnyű nekik megfelelni. Vénségemre megjött a kedvem! Na, ki is kacagtak érte! Bolond vagy te? Megfizetik neked azt a sok gyomtalanítást? A jóval kevesebb termést? Nem is csinálja ezt a környéken más, csak egy férfi Szerencsen, mert a szomszédomat nemrég kizárták. Állítólag rossz volt a vetésforgója.
– Elégedett a haszonnal?
– Nem vagyok az, de nem bírom abbahagyni, mert szeretem! A tökmag mázsájáért 98 ezer forintot kapok, ez meg sem közelíti a búza jövedelmezőségét. Pedig nagyon sokat gürizek. Nemrég járt nálunk egy gazdatalálkozón a Gráf miniszter úr. Bizony én rákérdeztem: miért nem kapunk több támogatást az olajtökre, amikor annyi gépi és kézi munka van vele? Ígérte, hogy utánanéz, de még nem kaptam választ. A babbal már felhagytam, mert az átvevők drágállották. Szerintük nem kell a magyar gyomornak biobab, jó a rendes is. A napraforgót, olajtököt szikszóiak viszik el tőlem, megy ki a németeknek. Náluk olyan egészségkultusz van, hogy száz évig fognak élni!
– A tönkölybúzáját ki veszi át?
– Szendrőiek. Egy kedves német asszonyka, aki mindig tisztességes árat fizet. Volt, hogy 70 ezret adott egy tonna hántolatlan tönkölyért. Amivel különben sok a gondom. Rettenetesen kényes növény, az első szélfuvallatra meghajlik, letörik, és szétpereg a magja. Egyszer kimentem a határba megnézni, mikor vághatom, hát majd gutát kaptam, már terítve volt kalásszal a föld! Mérges voltam akkor is, amikor egy ellenőrzéskor kiderült, a szomszédom permetjét átfújta hozzám a szél, és pocsékba vitte a termésemet. Ráadásul kifizettem érte az 50 ezer forintos ellenőrzési díjat.
– Van segítsége?
– Már csak egy traktoros. Meg a gépek, mert fel vagyok ám szerelkezve! És az én drága feleségem, akivel 53 éve vagyunk együtt. A fiam Mádon él, tanárnő lányom meg Kisvárdán az orvos vejemmel. Ha eljönnek, a vejem mindig morog; abba kéne már hagyni a legénykedést, nem traktoron ülni ilyen derékkal! A lányom meg nevet, hiszen ismer engem. És képzelje, vesz nekünk egy kenyérsütőt, szerinte a pirított olajtökkel, napraforgóval príma kenyeret lehet sütni! Mert ő meg azért morog, hogy ne csak termeljem az egészséges dolgokat, hanem egyem is. Akkor száz évig élek én is, mint a németek!

Ezek is érdekelhetnek