Csiribiri mungóbab!

Svédasztalos reggeli az idei Ökoportya első állomásán, az Ökovitál Kft. biocsíraüzemének udvarán. Sok finomság sorakozik egymás mellett, a vendéglátók fő kínálata retek-, brokkoli-, vöröshagyma-, búza-, lencsecsíra.

Házunk tájaPethes József2008. 08. 01. péntek2008. 08. 01.

Kép: Budašrs, 2008. jśnius 13. Hintalan Gyšrgy az …kovital Kft. vezetÎje biocs’r‡t tart a kezŽben. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Csiribiri mungóbab!
Budašrs, 2008. jśnius 13. Hintalan Gyšrgy az …kovital Kft. vezetÎje biocs’r‡t tart a kezŽben. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Bevallom őszintén, nem ilyeneket szoktam reggelizni, sőt meg sem fordult a fejemben, hogy a frissiben kicsírázott magot megegyem. Pedig azt mondják, fantasztikusan egészséges. Éppen ilyen ételek miatt rendezi meg Karácsony Imre évről évre az Ökoportyát: azért, hogy újságírók meg híres emberek – például Tahi Tóth László, Ivancsics Ilona színművészek, Cserháti Ágnes tévés műsorvezető – népszerűsítsék a vegyszer nélkül termelt élelmiszereket.
Nos, a biocsírák valóban finomak, különös ízűek, ropogósak, nem véletlenül van nagy keletjük az áruházakban. Kínálják ezeket már éttermekben is, sőt iskolák, óvodák próbálják rászoktatni a gyerekeket általuk az egészséges táplálkozásra. Úgy tűnik, jól döntött az Ökovitál Kft., amikor két éve ezzel kezdett el foglalkozni. Mi a siker titka? – kérdeztük Hintalan Györgytől, a családi vállalkozás vezetőjétől.
– A csíráztatáshoz használt magokat ellenőrzött ökológiai termelésből szerezzük be, és a csíráztatási folyamat során csak tiszta vizet használunk. Ezért termékeink szigorúan, rendszeresen ellenőrzött biominősítéssel is rendelkeznek – mondja az ügyvezető, miközben végigkalauzol bennünket a patyolattiszta üzemen.
Éppen műanyag dobozokba csomagolják a retek, a búza, a brokkoli, a hagyma, a vörös káposzta, a lencse, a mungóbab, a görögszéna és a lucerna csíráit. (A mungóbab külföldről érkezik – főleg Ázsiában népszerű ez a szójababhoz vagy a homoki babhoz hasonló, fekete hüvelyekkel díszelgő növény.) Ha sikeres lesz a próbálkozásuk, nemsokára céklával, valamint zöldborsóval bővül a Bio Csiri termékcsalád kínálata.
De miért is együnk csírázott magokat? Azért, mert fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, nagy értékű fehérjéket, könnyen emészthető szénhidrátokat és emésztésserkentő rostanyagokat tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően javítják az ellenálló képességet, mondják az ínyenc ételek kedvelői, akik köretként vagy öntetekkel salátaként fogyasztják a csírákat.
Az üzemet egyelőre kétszáz kilogramm csíra hagyja el naponta, de ez a mennyiség nemsokára akár meg is duplázódhat. Aki pedig a „csináld magad” mozgalom híve, otthon is csíráztathat, hiszen a cég biomagokat, sőt elektromos csíráztatógépet is tud adni nekik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek