Nagyné nagyot álmodott

Nem mindennapi döntés, ha valaki a könyvelői munkáját maga mögött hagyja, és a mezőgazdaság felé fordul – arra adja a fejét, hogy szarvasmarhatartással foglalkozzon. Ám aki mer, az nyer!

Házunk tájaBalogh Mária2008. 08. 01. péntek2008. 08. 01.

Kép: Hosszúpályi, 2008. április 28. Gomolya túró készítés a Nagy Lajosné és fiai tejüzemben. Fotó: Ujvári Sándor

Nagyné nagyot álmodott
Hosszúpályi, 2008. április 28. Gomolya túró készítés a Nagy Lajosné és fiai tejüzemben. Fotó: Ujvári Sándor

A bölcs mondás igaz a mikepércsi Nagy Lajosnéra, aki több mint húsz évig végzett irodai munkát, de az édesapjától örökölt földszeretete felébresztette benne a gazdálkodás iránti vágyat. Kellő előkészület után úgy döntött, hogy három fiával családi vállalkozásba kezd. Jó pár küzdelmes év után beteljesült a régi álom. Most már saját földjeiken és gépeikkel termelik meg a takarmányt kiválóan tejelő holstein-fríz teheneiknek. A mintaértékű tehenészetből szállítják a tejet a néhány kilométerre fekvő Hosszúpályiba, ahol a család saját feldolgozója üzemel.
– Szerettük volna, ha egy településen működik mindkét vállalkozásunk – mondta Nagy Lajosné. – Lenne is erre helyünk, de Mikepércsen a csatornázási gondok miatt sajnos nem létesíthettünk tejüzemet. Lajos fiam felel a farmért és a földekért, Barna a párjával a tej szállításáért és a műszaki tennivalókért, legkisebbik fiam, a 23 éves Péter pedig a kereskedelmet bonyolítja.
Péter a tejfeldolgozóban hatalmas tálcáról kínálja hűtött termékeiket. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, tartósítószer nélkül készült finomságok. Natúr, illetve 5-7 fajta ízesített ivójoghurt, gyümölcsös ízesítésű krémjoghurtok, de nagyon népszerű az eredeti technológiával készült gomolya, tejföl, túró és a kimért házi tej is. Naponta 6­7 ezer liter tejet dolgoznak fel a hajdúsági tejüzemben. A piacuk szűk, mert friss termékeiket az üzletközpontok nem tudják megfelelő garanciával, megfelelő hőfokon tárolni – a szupermarketekben elsősorban azok a termékek a versenyképesek, amelyek tartóssága akár két hétre is szavatolt.
– Csakhogy milyen áron? – teszi fel a kérdést az asszony, s anélkül, hogy bántaná a konkurenciát, beszél a saját termékeikről. – Áruinkat Debrecenben, Hosszúpályiban, Mikepércsen, Halápon és Létavértesen lehet megvásárolni. De neves éttermek, cukrászdák és pizzériák is az állandó vásárlóink közé tartoznak. Szerencsére egyre többen ragaszkodnak a Nagyné & Fiai márkanévre keresztelt termékeinkhez.
Ehhez a sikerhez viszont keményen kell dolgozni. Péter például mindennap hajnali háromkor ébred.
– Megszoktam már, és nincs is más választásom. Ehhez a munkához sok energia, elszántság és kitartás kell. Nem mondom, hogy hétvégére nem fáradok el vagy délutánonként nem érzem úgy magam, mintha egész nap fát vágtam volna, de a munka nem állhat meg. Vevőink várják a termékeinket, nekünk pedig a legnagyobb pontossággal, legjobb minőségben kell szállítani.
Mikepércsen megcsodáljuk a tehenészetet, ahol hagyományos tartási és takarmányozási módszerrel tartják a 132 szarvasmarhát. Tejcsarnokaik a környező településeken is nagy népszerűségnek örvendenek. Vevőikkel személyes kapcsolatot is ápolnak, így visszajelzéseikre, igényeikre is figyelemmel tudnak lenni.

Keretes


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek