Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem mindennapi döntés, ha valaki a könyvelői munkáját maga mögött hagyja, és a mezőgazdaság felé fordul – arra adja a fejét, hogy szarvasmarhatartással foglalkozzon. Ám aki mer, az nyer!
Kép: Hosszúpályi, 2008. április 28. Gomolya túró készítés a Nagy Lajosné és fiai tejüzemben. Fotó: Ujvári Sándor
A bölcs mondás igaz a mikepércsi Nagy Lajosnéra, aki több mint húsz évig végzett irodai munkát, de az édesapjától örökölt földszeretete felébresztette benne a gazdálkodás iránti vágyat. Kellő előkészület után úgy döntött, hogy három fiával családi vállalkozásba kezd. Jó pár küzdelmes év után beteljesült a régi álom. Most már saját földjeiken és gépeikkel termelik meg a takarmányt kiválóan tejelő holstein-fríz teheneiknek. A mintaértékű tehenészetből szállítják a tejet a néhány kilométerre fekvő Hosszúpályiba, ahol a család saját feldolgozója üzemel.
– Szerettük volna, ha egy településen működik mindkét vállalkozásunk – mondta Nagy Lajosné. – Lenne is erre helyünk, de Mikepércsen a csatornázási gondok miatt sajnos nem létesíthettünk tejüzemet. Lajos fiam felel a farmért és a földekért, Barna a párjával a tej szállításáért és a műszaki tennivalókért, legkisebbik fiam, a 23 éves Péter pedig a kereskedelmet bonyolítja.
Péter a tejfeldolgozóban hatalmas tálcáról kínálja hűtött termékeiket. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, tartósítószer nélkül készült finomságok. Natúr, illetve 5-7 fajta ízesített ivójoghurt, gyümölcsös ízesítésű krémjoghurtok, de nagyon népszerű az eredeti technológiával készült gomolya, tejföl, túró és a kimért házi tej is. Naponta 67 ezer liter tejet dolgoznak fel a hajdúsági tejüzemben. A piacuk szűk, mert friss termékeiket az üzletközpontok nem tudják megfelelő garanciával, megfelelő hőfokon tárolni – a szupermarketekben elsősorban azok a termékek a versenyképesek, amelyek tartóssága akár két hétre is szavatolt.
– Csakhogy milyen áron? – teszi fel a kérdést az asszony, s anélkül, hogy bántaná a konkurenciát, beszél a saját termékeikről. – Áruinkat Debrecenben, Hosszúpályiban, Mikepércsen, Halápon és Létavértesen lehet megvásárolni. De neves éttermek, cukrászdák és pizzériák is az állandó vásárlóink közé tartoznak. Szerencsére egyre többen ragaszkodnak a Nagyné & Fiai márkanévre keresztelt termékeinkhez.
Ehhez a sikerhez viszont keményen kell dolgozni. Péter például mindennap hajnali háromkor ébred.
– Megszoktam már, és nincs is más választásom. Ehhez a munkához sok energia, elszántság és kitartás kell. Nem mondom, hogy hétvégére nem fáradok el vagy délutánonként nem érzem úgy magam, mintha egész nap fát vágtam volna, de a munka nem állhat meg. Vevőink várják a termékeinket, nekünk pedig a legnagyobb pontossággal, legjobb minőségben kell szállítani.
Mikepércsen megcsodáljuk a tehenészetet, ahol hagyományos tartási és takarmányozási módszerrel tartják a 132 szarvasmarhát. Tejcsarnokaik a környező településeken is nagy népszerűségnek örvendenek. Vevőikkel személyes kapcsolatot is ápolnak, így visszajelzéseikre, igényeikre is figyelemmel tudnak lenni.
Keretes
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu