Díjra érett a biobor

Mit tehet egy német házaspár, ha igazán jó bort szeretne termelni? Otthagyja hazáját, és Magyarországra költözik.

Házunk tájaPethes József2008. 09. 03. szerda2008. 09. 03.

Kép: PŽcsdevecser, 2008. jśnius 15. Wassmann Ralf biobor‡sz. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Díjra érett a biobor
PŽcsdevecser, 2008. jśnius 15. Wassmann Ralf biobor‡sz. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Így cselekedett Ralf Wassmann és felesége, akik meg sem álltak a Villányi borvidékig. A férfi a Rajna-parti Geisenheimben szerzett diplomát, italtechnológiai mérnök lett. Susan jogászként végzett, de marketingesként a bordói és burgundi borokkal foglalkozott. Aztán egyszer csak olvastak arról, hogy Villány egy kitűnő borvidék.
– Nagyon felkeltette az érdeklődésünket, és tíz évvel ezelőtt ideutaztunk – emlékszik vissza Ralf, aki egészen jól tud magyarul ahhoz képest, hogy a helyi svábokkal anyanyelvén beszélgethet. – Körülnéztünk, megkóstoltuk az itteni borokat, és mivel minden tetszett, megvettünk egy házat itt, Pécsdevecseren, természetesen pincével és szőlővel, és ideköltöztünk.
– Nem bánták meg a váltást?
– A nap sugarai magasan, a Tenkes hegy déli lejtőin érlelik szőlőtőkéink termését zamatos gyümölccsé – mutatja Susan. – Az ideális mikroklíma és a különleges művelési mód eredményeként szőlőskertünk egy virágzó ökoszisztéma, melyet növény- és állatfajok sokasága népesít be. Mi ugyanis teljesen vegyszerek nélkül gazdálkodunk. Egyhektárnyi régi ültetvényünk Oportóból, Kékfrankosból, Merlotból, Olaszrizlingből és Chardonnay-ból áll. A legtöbb tőke 25-30 éves, de van egy új telepítésünk is, ahol tavaly Kékfrankost, Cabernet sauvignont és Cabernet francot ültettünk. Így összesen két hektár szőlőnk van, amit ketten művelünk, csak szüretkor kérünk segítséget.
– Miért választották a biotermesztést, hiszen sokszor vegyszerekkel is nehéz megvédeni a szőlőt a betegségektől?
– Mert a Föld egészsége számunkra éppoly fontos, mint a miénk. Úgy gondoljuk, hogy az ember már annyira megszennyezte a környezetet, hogy megálljt kell ennek a folyamatnak parancsolni. A talaj nem csupán a növények rögzítésére szolgáló élettelen dolog, hanem egy élőlényekkel benépesített kozmosz. Ugyanakkor a mi szőlőskertünk zöldell, a tőkék között gyümölcsfák díszlenek, gyógy- és fűszernövények, mezei virágok színpompás, illatos sokasága vonzza a hasznos rovarok ezreit. A növények lazítják a talajt, erősítik a szőlőtőkéket, mert zöldtrágyaként tápanyagokat szolgáltatnak nekik, hogy ellenállóvá váljanak a betegségekkel szemben. Természetesen permetezni is kell, de csakis a biotermesztésben engedélyezett készítményekkel. Ilyen környezetben kiváló minőségű szőlőt szüretelünk, amit kemikáliák mellőzésével dolgozunk föl. Egyébként a borvidéken mi vagyunk az elsők, akik a Biokontroll Hungária által ellenőrizve készítünk kiváló minőségű ökológiai bort.
– Van rá igény? Hiszen ezek a borok jóval drágábbak, mint a hagyományosak...
– Évente 4-5 ezer liter borunk terem, és el is fogy Magyarországon. Fakádban erjesztjük a szőlőt, ezután préselünk, majd a pincében hordókban érleljük a bort. Nem használunk fajélesztőt vagy más anyagot, a bor spontán forr. Időt hagyunk neki az éréshez, ezért nem sietünk a palackozással. Munkánk sikerét jelzi, hogy 2001 óta minden borunk szerepelt a villányi, a siklósi vagy az országos bioborversenyeken, és azokon legalább ezüstérmet kaptak. A 2006-os Portugieser lett az első villányi biobor, amely megnyerte az aranyérmet, és a legjobb vörösbornak járó díjat Siklós környékéről.
– A haszonnal is elégedettek?
– Bármennyire is furcsának tűnik, de borászatunk még nem nyereséges. A bankban lévő tartalékaink szép lassan fogynak, de ha termőre fordul az új telepítés, reméljük, már jövedelmező lesz a vállalkozásunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek