Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ugyan mi újat mondhatna még nekünk a Szabad Föld a zöldségfélék betakarításáról? – kérdezhetik most sokan kertészkedő olvasóink közül. Nem is akarunk mi versenyre kelni hoszszú évek gyakorlati tapasztalatával, mindössze néhány olyan szempontra szeretnénk fölhívni a figyelmet, ami kevésbé közismert, és talán még az újdonság erejével is hat.
Kezdjük azzal, hogy a krumpli fölszedésével azért ne várjunk tovább, mert ha a gumó ezután is a földben marad, a benne lévő keményítő cukorrá alakul, így a termés kevésbé lesz élvezhető, és erősen csökken a tárolhatósága. A sárgarépa akkor a legízletesebb, ha már megért egy hűvös őszi időszakot és azután szedjük föl. Mint minden eltartásra szánt zöldségfélét, a répát is előbb válogassuk át, és csak az ép, egészséges, földtől megtisztított terményt használjuk föl. Az így előkészített répákat homokba rétegezzük, a homokot azonban inkább ne öntözzük, mert megnöveljük a rothadás veszélyét. (De minden sárosan, nedvesen szedett termény esetében is fenyeget ez a veszedelem, ezért csak száraz időben végezzük a betakarítást.) És még egy fontos szempont: ilyenkor, a téli spájzolás idején válik igazán fontossá a fajtatulajdonság, nevezetesen, hogy a tárolásra szánt termény sokáig eltartható legyen. Erre a célra a hosszú tenyészidejű fajták a jók.
A kelkáposztának és a bimbóskelnek még jót is tesz, ha egy kis fagy éri, ezért a szüretüket ne siessük el. A kései káposztafélék eltartásának egyik módja, ha tövestől fölszedjük, spárgát kötünk a gyökerére és fejjel lefelé fölaggatjuk a pincében. Így nem fülled be, és sokáig friss marad a termés. A másik mód, hogy megtisztítva ládákba rakjuk a káposztákat. Ehhez éles késsel vágjuk el a torzsát úgy, hogy csak három-négy belső borítólevél maradjon rajta. A fejet szikkasszuk, és csak teljesen szárazon tegyük a ládába. A sütőtököt is csak az első talaj menti fagyokat követően takarítsuk be, 2 centi kocsánnyal levágva, és így tároljuk hűvös, fagymentes helyen.
Jól tudjuk, hogy az első fagyok leszüretelik a paprikát. Egy kis fáradtsággal megmenthetjük a legszebb, terméssel berakott töveket, mégpedig úgy, hogy nagy földlabdával kiszedjük, ládába rakjuk, és az egészet nedves homokkal beterítjük. Fagymentes helyen még sokáig elállnak rajtuk a paprikák. A paradicsomtövekről viszont még a fagyok előtt érdemes leszedni legalább az érőfélben lévő terméseket, mert napos helyen (például az ablakszárnyak közé téve) még jól beszínesednek, és frissen fogyaszthatók.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu