Duggassunk gyógyszert!

Bár a szakemberek szerint október végéig el kell duggatni az őszi fokhagymát, nem lesz belőle baj, ha novemberben kerül földbe, főleg az ilyen szép őszi időben.

Házunk tájaPethes József2008. 11. 13. csütörtök2008. 11. 13.

Kép: fokhagyma egészben zöldség fűszernövény Fotó: Habik Csaba

Duggassunk gyógyszert!
fokhagyma egészben zöldség fűszernövény Fotó: Habik Csaba

Volt olyan év, hogy decemberben raktam le a gerezdeket, és akkor is sikerült. Megszoktam már, hogy őszi fokhagymát vetek, mert azt korábban lehet szedni, mint a tavaszit. Az őszinek állítólag az a hátránya, hogy kevésbé elálló, mint a tavaszi, és az íze sem olyan intenzív. Nekem általában addig eltart, míg az újat használni nem lehet, tehát májusig. Az ízével meg nincs semmi gondom, még a kolbászban is megállja a helyét, pedig állítólag abba tavaszit kellene tenni.
Az a lényeg, a fűszerek királynője ott legyen a kertben, hiszen remek gyógynövényként is szolgál. Ötezer éve ismerik, az ősi indiai orvostudomány bőrbetegségek, étvágytalanság, bélpanaszok, köhögés, kóros lesoványodás, reumatikus fájdalmak és aranyér ellen alkalmazta. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak állandóan termesztették és fogyasztották. Hippokratész ajánlotta vizelethajtónak, légúti betegségek gyógyítására, emésztési zavarok, fertőző betegségek, mellkasi panaszok és fogfájás ellen. A hadba vonuló római légiókat ellátták fokhagymával, mert éppúgy, mint a görögök, meg voltak győződve bátorságot és erőt adó tulajdonságáról. Rómában a legelőkelőbb körökben is egymásnak adogatták a különféle fokhagymarecepteket – ők nemi vágyat növelő hatásában hittek.
Hazánkban is régóta termesztik (a régi öregek fokhajmának hívták). Azért fontos táplálékunk, mert ugyanúgy van benne fehérje, zsír, szénhidrát, számos ásványi anyag, ahogy C-, A- és D-vitamin is. A gyógyászatban egyre jelentősebb a szerepe, hazánkban is egyre több olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt árulnak, mely fokhagymából készül. Az emberi szervezetre gyakorolt hatása a több ezer éves népi bölcsességen alapul, amelyet a tudományos orvoslás és a kémiai vizsgálatok megerősítettek. A gerezdek érelmeszesedést, magasvérnyomás-betegséget gátló és gyógyító hatóanyagokat is tartalmaznak. A fokhagyma jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, sőt baktérium- és gombaölő hatása is van. Kimutatták azt is, hogy hatóanyagai egyikének fontos szerepe van a véralvadásban és a vérzéscsillapításban, s megakadályozhatja a trombózist. Mindezek ismeretében természetesen ott a helye kertjeinkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek