Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Üzenjük

Hamvas Károlyné, Budapest. A gyümölcsfák telepítésekor hajdanán egy marék búzamagot szórtak az ültetőgödrökbe, hogy a búzacsíra hatóanyagai segítsék a gyökeresedést. Biokémiai vizsgálatok kimutatták a csírázó magok magas foszfortartalmát, valamint a növekedési hormon jelenlétét. Mindkettő szükséges az egészséges gyökérfejlődéshez. A búzamagok ezen tulajdonságát a dugványok gyökérserkentésére is felhasználhatjuk, különösen, ha nehezen gyökeresedő fajtát szaporítunk. A dugványoknál gyorsabban és erőteljesebben hajtó búzanövények – az említett kedvező tulajdonságaikon túl – árnyékolják és párásan is tartják a dugványokat, s ez szintén segíti az eredést. Amint a dugványok megeredtek, a vetés visszavágható, illetve eltávolítható, a kaszálékkal a talajt takarhatjuk.

Hajduk László, Tatabánya. A Nemcsik Ákos ökológus, főiskolai tanár készítette és sokak által jól hasznosított, nagyon egyszerűen kivitelezhető komposztálótoalett lényege, hogy a magas nitrogén(nitrát)tartalmú emberi ürülék megfelelő mennyiségű, magas cellulóz(szénvegyület)tartalmú szerves anyaggal vegyítve komposztálódjon. A komposzt kiegyenlített szén-nitrogén arány esetén nem tartalmaz káros nitrátokat, ezért nem is bűzlik. A kerti komposzthoz vegyítve könnyen lebomlik, így nem fertőz. A gyakorlatban egy zárt (például műanyag) tartály aljára magas cellulóztartalmú faforgácsot, száraz szénát vagy szalmát (almot) terítenek, és minden használat után felülhintik. Ez, ahogy az istállókban is, elnyeli a nitrátvegyületeket. A tartály levegőzését – oldalt légrések meghagyásával vagy a tető átlyuggatásával – biztosíthatjuk, ennek hiányában káros folyamatok indulhatnak el. A tartályokat ajánlott gyakran kiüríteni, főként nyáron, nehogy a legyek elszaporodjanak bennük. Az összegyűlt, almozott fekáliát a komposzthalom középső, legjobban felmelegedő részébe öntsük, így – a bomlás során keletkező magas hőmérsékleten – fertőtlenítődik, nitrogéntartalmának köszönhetően a komposzt érését gyorsítja. Átlag két hónapos lebomlási idő után az érett komposzt talajjavításra felhasználható.

Vegyszermentes befőzés jeligére. A vegyszermentes befőzésnél a tisztára mosott, gőzben fertőtlenített üvegekbe töltik a befőttet, amelyeket forrásban lévő vízben fertőtlenített kupakokkal légmentesen lezárnak, majd az üvegeket fejjel lefelé fordítva dunsztolják. Az így keletkezett vákuumban és a magas hőmérsékleten az esetleges kórokozók elpusztulnak. Míg csapadékos időben a befőttek tartósításához hosszabb hőkezelés és a szokásosnál több cukor szükséges, addig az ideihez hasonló száraz időszakban, az egyébként is édesebb termés tartósításához kevesebb cukor szükséges. A betakarítást lehetőleg napos időben, a délutáni órákban végezzük, amikor nagyobb a szárazanyag-tartalom.

Ezek is érdekelhetnek