Üzenjük

B. M., drótposta. A csicsóka elszaporodva valóban kellemetlen gyom lehet, amely azonban vegyszerek nélkül is visszaszorítható. A burgonyához hasonló tápértékű, de annál sokkal egészségesebb. A biotermesztéssel is könnyen nevelhető növénynek gyakorlatilag minden része értékesíthető, kedvezőtlen adottságú talajokon, száraz körülmények között is jó termést hoz – így meggondolandó a teljes kiirtása.

Házunk tájaVeszelszky Éva2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.
Üzenjük

Száraz, sekély termőrétegű talajokon mélyebb, elágazóbb gyökérzetet fejleszt, mint jó talajokon, ennek köszönhető a szárazságtűrése, talajmegkötő képessége (homok, rézsű megkötése) és a sokak számára terhes megújulóképessége. A visszaszorítása rendszeres kaszálással megoldható, hiszen bár a növény első évben gumóra fejlődik, a második évtől már a gumók elaprósodnak; ilyenkor a csicsóka fiatal leveles szára, mint magas fehérjetartalmú zöldtakarmány, adja az értékét. Gyakori kaszálással a – zöld tömeg neveléséhez szükséges, gumóban raktározott – tápanyagai kimerülnek, és a csicsóka magától is visszaszorul. Mélyre hatoló gyökereiről évekig megújulhat, de egyre ritkább lesz, és egyre könnyebben kihúzható tövestől. Az eltávolított csicsóka helyére erős gyökerű pillangósok – lucerna, csillagfürt, szója – vetését ajánljuk, amelyek kiszorítják a még maradék csicsókát. Amíg azonban kihajt, zsenge hajtásai lekaszálva takarmányként, mulcstakarásra is alkalmas zöldtrágyaként vagy komposztadalékként értékesíthetők, megerősödött szára pedig magas fűtőértékű, pellet készítésére is felhasználható. Virága jó méhlegelő, díszítő hatású, vágott virágként is tartós.

Andó István, Petőfiszállás. A kivi vált ivarú növény: külön növényen vannak a porzós, külön a termős virágok. Kedvező esetben mindkettő bőven hoz virágot. A porzós virágok kisebbek, bibéjük fejletlen, portokjaik sárgák, míg a nagyobb női virágokból fejlett, ecsetszerű bibe emelkedik ki, amelyet általában piros porzók ölelnek körül. Ha az egyébként egészséges, erőteljesen növekvő kivije ötéves, de még nem virágzott, akkor ennek valamilyen élettani akadálya lehet. Előfordulhat, hogy hidegre érzékeny fajtájú vagy nem elég védett a hely, ahova ültette, így a virágrügyei elfagytak. Ilyenkor a tövek áttelepítésével, téli takarásával vagy hidegtűrő fajtával történő beoltásával segítheti a kedvező változást. Az enyhén savanyú, laza, jó vízellátású talajt kedvelő kivi virágzása ettől eltérő talajviszonyok között – főként tömörödött, meszes talajokban – is elmaradhat, amit szervestrágyázással, mulcstakarással, a növények árnyékolásával orvosolhat. Ha a talaj nem tartalmaz elég káliumot és mikroelemeket, akkor – gazdaboltokban kapható – virágzásindító lombtrágyák előírás szerinti kijuttatásával is virágzásra késztetheti a növényeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek