Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Toldiné Aranka, drótposta. Árnyékot adó, gyorsan növő hazai fafajták a fűzfák. Néhány év alatt nagy lombsátrat nevel a szomorúfűz; laza koronájú a fehér nyír számtalan alakváltozata. Rendkívül gyorsan növő, terebélyes, nagy díszértékű fa a császárfa (Paulownia tomentosa), amely kezdetben három métert is nőhet évente. A fajta fiatalon fagy érzékeny, csemetekorban védett helyen is ajánlott a tövét takarni. Nagyon szép a lombfakadás előtt nyíló, 20-30 cm nagyságú halványlila virágzata, érdekes a törzs rajzolata, a hatalmas levelei, áttelelő virágbimbói és a termések. A gyü mölcsfák közül viszonylag gyorsan nő és széles koronát nevel a meggy, a díszgyümölcsfák lassúbb nö ve kedésűek, itt több fajtából ültetett fajtacsoport adhat hamar árnyékot és szép színfoltot a kertnek.
Vári Mihály, Dabas. A szilva az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, akár frissen, sütve, főve, aszalva vagy mértékletesen pálinkaként fogyasztva. Legértékesebbek a magvaváló kék szilvák, amelyek vértisztító, méregtelenítő hatásúak, magas káliumtartalmuk lúgosítja a szervezetet, fogyasztásuk kedvező a szív- és érrendszeri, valamint emésztőszervi betegségek megelőzésére és gyógyítására. Tapasztalatok szerint a rendszeres szilvafogyasztók körében vastagbélbetegségek, tumorok szinte nem is jelentkeznek. Friss fogyasztásra bármelyik szilva, tárolásra a későn érő, vastag húsú, nagyobb szárazanyag-tartalmú fajták ajánlhatók, ha szedéséretten, de még keményen – kocsánnyal együtt, hamvasan – szüretelik. Kedvező, ha napnyugta után, lehetőleg fogyó hold idején szedik a terméseket, mert ilyenkor a tápanyagok behúzódnak, ami javítja az eltarthatóságot. A jól szellőző, hűvös helyiségben száraz szalmába vagy érett gabonamagvak közé egyenként süllyesztett szilvák hosszan megőrzik a frissességüket. A szintén nagyon egészséges, sűrű szilvalekvár a fán érett, fűszeres ízű besztercei szilvából a legfinomabb, de bármelyik érett kék vagy vörös szilvából is főzhető. Legjobb, ha szabad téren, az ültetvény szélén vagy közelében történik a lekvárfőzés, hisz ilyenkor a szállítási költség megtakarítása mellett a magas fűtőértékű szilvamagvak és letört ágak fűtőanyagként felhasználhatók, a magas káliumtartalmú fahamu – műtrágyaként – az ültetvénybe visszajuttatható, csakúgy, mint a gyümölcs mosóvize. Mindemellett a szabadban főtt szilvalekvár zamatosabb, főként cserépedényben tárolva.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu