Üzenjük

Toldiné Aranka, drótposta. Árnyékot adó, gyorsan növő hazai fafajták a fűzfák. Néhány év alatt nagy lombsátrat nevel a szomorúfűz; laza koronájú a fehér nyír számtalan alakváltozata. Rendkívül gyorsan növő, terebélyes, nagy díszértékű fa a császárfa (Paulownia tomentosa), amely kezdetben három métert is nőhet évente. A fajta fiatalon fagy érzékeny, csemetekorban védett helyen is ajánlott a tövét takarni. Nagyon szép a lombfakadás előtt nyíló, 20-30 cm nagyságú hal­ványlila virágzata, érdekes a törzs rajzolata, a hatalmas levelei, áttelelő virágbimbói és a termések. A gyü mölcsfák közül viszonylag gyorsan nő és széles koronát nevel a meggy, a díszgyümölcsfák lassúbb nö ve kedésűek, itt több fajtából ültetett fajtacsoport adhat hamar árnyékot és szép színfoltot a kertnek.

Házunk tájaVeszelszky Éva2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Üzenjük

Vári Mihály, Dabas. A szilva az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, akár frissen, sütve, főve, aszalva vagy mér­tékletesen pálinkaként fo­­gyasztva. Legértékesebbek a mag­va­váló kék szilvák, amelyek vértisztító, méregtelenítő hatásúak, magas ká­­liumtartalmuk lúgosítja a szer­vezetet, fogyasztásuk kedvező a szív- és ér­rendszeri, valamint emésztőszervi betegségek megelőzésére és gyó­gyítására. Tapasztalatok szerint a rendszeres szilvafogyasztók körében vastagbélbetegségek, tumorok szinte nem is jelentkeznek. Friss fogyasz­tásra bármelyik szilva, tárolásra a későn érő, vastag húsú, nagyobb szárazanyag-tartalmú fajták ajánl­ha­tók, ha szedéséretten, de még keményen – kocsánnyal együtt, ham­vasan – szüretelik. Kedvező, ha napnyugta után, lehetőleg fogyó hold idején szedik a terméseket, mert ilyenkor a tápanyagok behúzódnak, ami javítja az eltarthatóságot. A jól szellőző, hűvös helyiségben száraz szalmába vagy érett gabonamagvak közé egyenként süllyesztett szilvák hosszan megőrzik a frissességüket. A szintén nagyon egészséges, sűrű szilvalekvár a fán érett, fűszeres ízű besztercei szilvából a legfinomabb, de bármelyik érett kék vagy vörös szilvából is főzhető. Legjobb, ha szabad téren, az ültetvény szélén vagy közelében történik a lekvár­fő­zés, hisz ilyenkor a szállítási költség megtakarítása mellett a magas fűtő­értékű szilvamagvak és letört ágak fűtőanyagként felhasználhatók, a magas káliumtartalmú fahamu – mű­trágyaként – az ültetvénybe vissza­juttatható, csakúgy, mint a gyümölcs mosóvize. Mindemellett a szabadban főtt szilvalekvár zama­to­sabb, főként cserépedényben tá­rolva.

 
Tarpai Dénes, Csepel. Konyhai le­­fo­lyók tisztítására jól bevált a durvára őrölt kávé zacca. A főzés során feltáruló kávésav ugyanis zsír­oldó hatású, a feloldott lera­kódásokat a levegősre duzzadt zacc magába szívja, szinte leradírozza a csövek faláról. Konyhai lefolyóknál jók a tapasztala­tok a kávézaccal, de a fürdő­szobában, ahol haj is ke­rülhet a lefolyóba, a zacc további dugulást okozhat.

Ezek is érdekelhetnek