Egy számjegy a cél

Egyre inkább úgy néz ki, hogy valóban elérhető, hogy november-decemberre, egyesek szerint már október végére egy számjegyű legyen az élelmiszer-infláció. Néhány elemző azt sem tartja kizártnak, hogy ez akár 5-8 százalékra is csökkenhet.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 24. csütörtök2023. 08. 24.

Fotó: Knap Zoltán

Fotó: Knap Zoltán

Legutóbb, júliusról adott ki hivatalos adatokat a Statisztikai Hivatal (KSH). E számokat elemezve az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy decemberre éves alapon 5-8 százalékra csökkenhet az élelmiszer-infláció. Júliusban ugyanis megállt a hónapok óta tartó trend és már nem hogy az áremelkedés üteme csökkent, hanem 1 százalékkal olcsóbbá is váltak a júniusi adatokhoz viszonyítva. Az élelmiszerek azonban 2023 júliusában még mindig 23,1 százalékkal kerültek többe, 2022 azonos időszakához képest. Júniusban még 29,3 százalékos volt a drágulás éves üteme. Ugyanakkor 2019 januárja óta nem volt példa arra, hogy az előző hónaphoz mérten ilyen mértékben csökkenjenek a bolti élelmiszerárak.

A világpiacon is kedvező a helyzet: az olajos növények némi drágulása - 1,5 százalék - a kivétel, ugyanis a gabona, a tej, a hús, a cukor árában nemzetközi szinten is enyhül a nyomás. Ráadásul most a tavalyihoz képest lényegesen olcsóbb élelmiszert előállítani, mind a gázárak, mind a nyersanyagárak jelentősen csökkentek a szakértők szerint. Az árak csökkentését segítheti még az is, hogy a lakosság visszafogta a fogyasztást. Ugyanakkor nem jó jel, hogy az élelmiszeripar is csökkentette a termelését emiatt. Kereslet és termelésnövekedésre akkortól lehet számítani, amikor a reálbérek növekedésbe kezdenek, ez az év végére, 2024 elejére várható. Az élelmiszerárak alakulását segíti karbantartani a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer, valamint a piaci folyamatok.

 

Ezek is érdekelhetnek