Ne öljön a mustgáz!

Minden ősszel több ember is meghal, mert óvatlanul megy le a borospincébe. Az ok: mérgezés. A mustgáznak is nevezett gáz igazából szén-dioxid. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel fel nem fogható.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 31. csütörtök2023. 08. 31.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

Szedik a szőlőt, sőt a korai fajták mustja már erjed a hordókban. A legtöbb szőlőben azonban még maradt a szüretig néhány hét. Most kerülnek elő a prések, hordók, darálók.

A kisebb családi pincék többségében még mindig a fahordó és a 20–50 literes üvegballon a leggyakrabban használt tároló-, érlelőedény. Ezek kitisztítása alapvető ahhoz, hogy az újbor is finom legyen. Az üveg mosása nehézkes a keskeny száj miatt, ezért érdemes vízkőoldós mosogatást, áztatást végezni, majd bő öblítést alkalmazni. A hordó még nehezebb feladat: egyrészt, mert egy bő 100 literes edény komoly súlyt jelent, másrészt a szájrész még kisebb. Érdemes minden alkalommal zseblámpával körbevilágítani a belsejét. Ha azt látjuk, hogy sok a borkőkirakódás, akkor forró vizes öblítéssel próbáljuk csökkenteni. Amennyiben már nagyon sok a kő, azt csak a kádár képes leszedni úgy, hogy a hordó fenekét leveszi, majd a kitisztítás után visszahelyezi. A sok borkő azért veszélyes, mert a réseiben megragadhat a seprő egy része, ami az üres hordóban is tovább bomolhat, a penésznek adhat táptalajt. Ezért érdemes az üres hordókat kéthavonta kénlap elégetésével fertőtleníteni. Ha a kén nem ég el, az annak a jele, hogy nemkívánatos gombák, baktériumok szaporodtak fel a hordó belsejében. (Felélték a hordóban lévő levegő oxigénjét, ezért nem ég a kénlap.) Ekkor trisó meleg vizes oldatával kell csurig tölteni a hordót, egy éjszakára benne hagyni, majd sokszor kiöblíteni. Ha még ezután sem jönne tiszta víz, akkor vélhetően már megint csak a kádár segíthet rendbe rakni a hordót.

Amennyiben a hordó vaspántjai rozsdásodnak, a kimosás és szárítás után fessük le, ezzel a folyamatot megállíthatjuk egy-két évre. Csak a szüret előtti napon érdemes elmosni a prést, darálót, kármentőt, tőtikét, tölcsért, vödröt, ládákat. Amennyiben a préseléshez hidraulikus prést, például autóemelőt használunk, azt is próbáljuk ki. S ne feledjük el a pincét is kitakarítani.

A hordókban erjedő mustból a cukor alkohollá átalakulásakor 1 liter must 42 liter mustgázt termel. Nehezebb a levegőnél, így a szén-dioxid a pincék alsó szintjén halmozódik fel, kiszorítva onnan az oxigénnel telt levegőt. A gázt belélegezve az oxigén helyett kötődik a hemoglobinhoz, oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Nagy mennyiséget beszippantva szinte azonnal bekövetkezik a rosszullét, a pincében lévő ember összeesik, s még több mustgázt lélegez be, ami rövidesen fulladásos halált okoz.

 

Ezek is érdekelhetnek