Több alma, kevés szilva

Amennyivel később virágzik az alma a szilvához képest, annyival többet is terem az idén. Legalábbis a szakmai becslések azt mutatják, hogy átlagos almatermést hoz az ősz, míg szilvából kevés várható. Az ok az időjárás, a tavaszi fagyok hatása.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.

Kép: almaszedés szedd magad akció pomáz nyár 2008 08 25 Fotó: Kállai Márton

Több alma, kevés szilva
almaszedés szedd magad akció pomáz nyár 2008 08 25 Fotó: Kállai Márton

Megduplázódik az almatermés, a tavalyi 280 ezer tonna után ebben az évben 500-550 ezer tonnát szüretelhetnek a gyümölcstermesztők. Az örömben üröm, hogy a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet becslése alapján ebből 100-120 ezer tonna lehet csak az étkezési minőségű. A jobb termésmennyiség annak köszönhető, hogy a tavaszi fagyok már nem károsították a virágzás idején az almát. A sok csapadék miatt viszont a termőhelyek többségén nagyobb volt a gombabetegségek – főleg a varasodás és a lisztharmat – kialakulásának esélye, ami már fiatal korában foltossá tette a termést. Ráadásul az almaültetvények száma egyre csökken, csak 20 ezer hektárnyi van (2000-ben még 42 ezer hektárt tartottak számon). Ennek egy részén öreg, nem igazán piacos fajtákból álló ültetvény található, melyet sokszor a támogatások miatt ökotermesztésre állítottak át. Ezek többségén emiatt sem várható igazi piacos termés, főleg nem a mostani „gombás” évben.

Húsz éve az ültetvényekről még egymillió tonnányi termést várhattak a szakemberek, mára a potenciális mennyiség 600-650 ezerre csökkent. Az időjárási anomáliák következtében azonban az értékek általában nagy szórást mutatnak – lásd a tavalyi aszály miatti 280 ezer tonnát.

Az idén tehát sok ipari minőségű alma várható, a mennyisége elérheti a 400-430 ezer tonnát. Az ősz lehet, hogy forró lesz emiatt, azaz a feldolgozóüzemek biztosan nem kínálnak majd kiugró árat, ami főleg Szabolcsban okozhat gondot, ahol az ország almásainak háromnegyede, 15 ezer hektár ültetvény található.

Az almánál jelentősebb terméskötődési, illetve -hullási gondokat tehát nem tapasztaltunk – nem úgy, mint a meggy, cseresznye vagy szilva esetében, ahol drasztikus kötődési problémákat okozott a tavaszi fagy és hideg. Ezért a szakértők szerint idehaza az idén gyenge termés várható szilvából, ami azt jelenti, hogy 40-50 ezer tonna lesz 6 ezer hektárról. Jó évben akár 80 ezer tonnát is szüretelnek, az átlag 60-65 ezer. A szilva érése elkezdődött, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak. A lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120, a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150, a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként.

Ezek is érdekelhetnek