Figyelni kell a penészes szőlőre!

Nagyon oda kell figyelni ebben az évben a szüret előtti időszakban, mert a szezon szinte egész végig a gombás járványoknak kedvezett. Így a szőlő is sok helyen beteges, az ilyen fürtökből készült mustot kezelni kell, hogy jó minőségű lehessen a bor.

Házunk tája2023. 09. 06. szerda2023. 09. 06.

Fotó: Németh Andrés Péter

Szüret Fotó: Németh Andrés Péter

Sok szőlőben megjelent a lisztharmat, a peronoszpóra, a feketerothadás, és mostanában az érés kezdetétől a szürkepenész. Vagyis a szőlőtermés nagyobb részében biztosan lesznek rothadtabb tételek, fürtrészek. Az ilyen szőlőből nehezebben lehet jó bort készíteni, mint az egészséges fürtökből. Amennyiben kicsit betegebb szőlőt dolgozunk fel, akkor érdemes már a mustot is kezelni. A lényeg, ne engedjük meg, hogy a már részben erjedésnek indult, betegebb szőlőszemekben lévő vad erjesztőgombák felszaporodjanak a forrásnak induló mustban. Ehhez gyorsan kell ledarálni és kipréselni a szőlőt, és a minél előbb a hordóba kerülő mustot is kénezni egy minimális adaggal. Ez meggátolja az esetleges ecetesedést, amit a rothadt szőlő okozhat.

Érdemes arra is ügyelni, hogy ilyenkor könnyebben alakul ki egy borbetegség, a barnatörés. Általában a penészes, rothadt szőlőből származó borokat veszélyezteti a szürkepenész által termelt lakkáz enzim. Ez oxidáló hatású, vagyis szabad levegő kell hozzá. Ezért szükséges a gyors munka, illetve a fejtést is próbáljuk majd úgy végezni, hogy a bor ne sokat érintkezzen a levegővel, utána pedig mindig gondosan töltsük fel a hordót színig, hogy a felszíne ne érintkezzen nagy felületen oxigéndús levegővel.

A szüret időpontjára is nagyon kell figyelni, pontosabban arra, hogy mikor és milyen szerrel permeteztünk legutoljára. Letelt-e, letelik-e az élelmezési-várakozási idő a szüretig? Ezért szükséges az utolsó permetezésnél már a szer kiválasztására is gondot fordítani: a várható szüret időpontjáig a szőlőből ki kell ürülnie a hatóanyagnak.

Ebben az évben a lisztharmat általánosan támadta a szőlőt, ezért sokan a jól bevált kéntartalmú szereket vetették be ellene. Ekkor fordulhat elő, hogy a szőlőbogyón, a kocsányon annyi kén tapadhat fel, illetve maradhat rajta az esők ellenére is, hogy később a must erjedésekor büdös lesz a bor. A túl sok kén miatt ugyanis előfordulhat kénhidrogénes erjedés. Ezért a kéntartalmú kezelések időpontjára is nagyon kell ügyelni a védekezés során.

 

Ezek is érdekelhetnek