Kézfertőtlenítő lesz a vörösborból

Miként a nagy európai bortermelő országokban, nálunk is nagy tételben halmozódott fel a pincékben az eladatlan vörösbor és rozé. Ennek a fogyasztás visszaesése az oka, a korábbihoz képest lankadt az érdeklődés irántuk. A helyzet komoly.

Házunk tája2023. 09. 26. kedd2023. 09. 26.

Franciaországban támogatás jár azért, hogy a borászatok olcsóbban adják el a lepárlóüzemeknek a felesleges készleteiket. Nem kevesebb, mint 80 milliárd forintnak megfelelő eurót szánnak e célra.

Magyarországon is hasonló a helyzet, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére az idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlására adnak támogatást. A dotáció mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150–180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben részt vevő lepárlóüzemekbe.

A beszállított ital csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma nem lehet kevesebb, mint 11,5 százalék. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, majd teljes mértékben át kell adnia a beszállító borászat részére. A szállítási lehetőség a lepárlóüzembe a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat – olvasható az agrártárca közleményében. Az előállított alkoholt nem lesz szabad élelmiszerként, italként felhasználni. Elsősorban az egészségügyben, más ipari célokra értékesíthető a lepárlásból származó etanol.

 

Ezek is érdekelhetnek