Korlátozzák a méreghasználatot

Az utóbbi évtizedben talán az egyik leghatásosabb – a legszélesebb körben ajánlott és használt – rovarölő szertől búcsúzhatnak a kiskerttulajdonosok. A hatóság betiltja a felszívódó mérget tartalmazó Mospilan szabad értékesítését ez év november 23-tól. Ezért csak azok vehetik és használhatják, akik úgynevezett zöldkönyvvel, a növényvédelmi jártasságot igazoló végzettséggel rendelkeznek.

Házunk tája2023. 09. 06. szerda2023. 09. 06.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és engedélyező hatóság, felülvizsgálta e rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét. Ennek alapján november 23-tól a szert új kategóriába sorolták át, vagyis szabad forgalmú szerként már nem lehet értékesíteni. Így a növényvédelmi végzettséggel nem rendelkezők számára már nem lehet értékesíteni a gazdaboltokban. Eddig a szert szabadon vásárolhatták a kertészek, ráadásul nulla nap volt a munkaegészségügyi várakozási ideje, tehát a permetezés után nem okozott gondot a kezelt növényekkel végzett munka. A háztájiban termesztett legtöbb zöldség esetében az élelmezés-egészségügyi idő 3–7 nap, a gyümölcsöknél inkább két hét volt az időtáv. Vagyis a szert akár még a termés érése előtti időszakban is jól lehetett használni.

Persze nem ez az egyedüli e körben használt szer, vannak helyettesítő termékek, melyekre a kertészeknek át kell állniuk a következő esz­tendőben.

 

Ezek is érdekelhetnek