Marad-e a tilalom?

A hét végén jár le az Európai Bizottság által az ukrán gabonával szemben engedélyezett importtilalom, amely ez év májusa óta van érvényben Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Lapzártánk idején nem tudni még, hogy az EU az öt ország kérésére meghosszabbítja-e a tilalmat.

Házunk tája2023. 09. 12. kedd2023. 09. 12.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ukrán gabonaszállító hajó, konténer Fotó: Anadolu Agency via AFP

Nagyjából százmilliárd forint kárt okozott a magyar gabonapiacon érdekelt gazdáknak, hogy korábban szabadon áramolhatott az országba az olcsó ukrán gabona – nyilatkozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Hiába azonban az importtilalom, a hazai piaci árakkal és értékesítési lehetőségekkel legalább azonos negatív hatása van annak, hogy a magyar búza, kukorica, napraforgó, repce európai exportpiacait is az ukrán termékek foglalták el. Jakab szerint a harmadik gond, hogy az importtilalom bevezetése előtt felhalmozódott ukrán gabona még mindig jelentős magyar magtárkapacitásokat köt le. A nyári betakarítású kalászosok és a repce még elfért valahogy a megmaradt raktárakban, de nagy kérdés, hogy a most induló és jó termést ígérő napraforgót és kukoricát hol lehet majd tárolni.

A gabonapiac is alig mozog, az árak befagytak: 50 ezer forint körül van a takarmányárpa és -búza, az étkezési gabona 65-68 ezer körül mozog, hasonló a kukoricáé is.

Ebben a helyzetben nem megengedhető, hogy az ukrán termények megint szabadon léphessenek be a magyar piacra. 

– Ha az Európai Unió szeptember 15-én nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat, akkor nemzeti hatáskörben mi meghosszabbítjuk – jelentette be már több fórumon is Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta: ha kell, akár uniós szabályt is szegnek a gazdák érdekében, és fenntartják az ukrán termékek behozatali tilalmát. – Nyilván ez kötelezettségszegési eljárással jár majd, csak akkor mi ezt nem négy termékre fogjuk bevezetni, hanem az eredeti 24-re, tehát kibővítjük – szögezte le. Lengyelország is jelezte, hogy ezt a magatartást fogja követni, míg a másik három állam – Románia, Szlovákia, Bulgária – eddig még nem nyilatkozott az ügyről.

Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága előtt Janusz Wojciechowski agrárbiztos azt mondta: véleménye szerint indokolt lenne a jól működő intézkedést kiterjeszteni az év végéig. Hangsúlyozta azonban, hogy ez szigorúan az ő véleménye, nem tekinthető bizottsági álláspontnak, mert még nem született döntés.

Kedvező hír, hogy tavalyhoz képest jelentősen bővült-bővülhet az ukrán tengeri szállítás mennyisége, annak ellenére, hogy Oroszország a nyár közepe óta megakadályozza az ukrajnai kikötők működését. A ro­mán kikötők ugyanis képesek havi 3-4 millió tonna ukrán terméket is behajózni, és a NATO-tag Románia területét Oroszország nem fogja bombázni. Így az ukrán szárazföldi szállítások a jövőben kisebb jelentőségűek maradhatnak, illetve elméletileg az ukrán gabona eljuthat tengeren a fejlődő országok és más távoli vevők piacára. Az is felmerült, hogy az EU tonnánként 20-30 euró támogatást adna a szállítmányok európai kikötőkbe juttatásának költségei csökkentésére, így Ukrajnának azokat ismét megérné eladni a távoli kontinenseken. Erre 600 millió eurót szánnának, ami 20 millió tonna termény olcsóbb fuvarozását segíthetné elő.

 

Ezek is érdekelhetnek