A hús védelmében: a franciák már léptek

Élesedik a helyzet a tisztán növényi alapú, de a hagyományos értelemben vett húsételeket, húsokat utánzó termékek körül.

Házunk tája2023. 10. 01. vasárnap2023. 10. 01.

Fotó: Bealf Photography

Fotó: Bealf Photography

Az állattenyésztés és húsfeldolgozás területén érdekelt piaci szereplők évek óta sikertelenül próbálják elérni, hogy a vega, vegán áruk elnevezésében ne szerepelhessen, mondjuk, a kolbász, a burger vagy éppen a szték kifejezés. A növényi alapanyagokból készült termékek ugyanis egyre nagyobb helyet foglalnak el a piacon, és így a boltok polcain is, sokszor megtévesztve a fogyasztót. A gyártók az ilyen vega, vegán termékeket a húsokhoz rendkívül hasonló megjelenésű áruként képesek előállítani, ránézésre az efféle kolbászt, húspogácsát gyakran nem lehet megkülönböztetni az eredetitől. Hazánkban éppen a minap készült el a szabályozástervezet, amely az ilyen termékek elnevezését próbálja egyértelműsíteni. A legfrissebb hírek szerint Franciaország is felülvizsgálja a kérdést. Ott azt tervezik, hogy megtiltják a húsárukat jellemző elnevezés – például szték, borda – használatát a növényi alapú élelmiszereknél, ami csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozna. A tilalmi lista 21 húsnévből állna, az előbbiek mellett benne volna a sonka is. Ugyanakkor 120 olyan árufélét is felsorolnak, amelynél lehetne használni a hagyományos elnevezést, ha a növényi eredetű fehérje aránya nem több 0,5–6 százaléknál az élelmiszerben. Ez azzal magyarázható, hogy főként bizonyos felvágottaknál eddig is használtak például szóját vagy más növényi terméket a gyártás során.

 

Ezek is érdekelhetnek