Berobbant a batáta

Néhány éve még nemhogy a terményt, de a szót is alig ismertük: batáta, magyarul édesburgonya. Az utóbbi elnevezés megtévesztő, mert a batátának semmi köze a krumplihoz. Mára divat lett, a magyar konyha befogadta.

Házunk tája2023. 10. 24. kedd2023. 10. 24.
Berobbant a batáta

Főként az egészséges táplálkozás híveinek köszönhetően és hogy divat lett főzni, szinte minden élelmiszerüzletben, piacon találni batátát. Az igények nagyra nőttek, az itthon megtermelt édesburgonya csupán a tizedét fedezi a fogyasztásnak. A többi értelemszerűen importból származik.

Tehát van itthon termelés, sőt egyre nagyobb területen, ami elérheti a 300 hektárt is. Ennél viszont biztosan több lesz néhány éven belül, mivel a batátát viszonylag könnyű termeszteni, nem nagyon igényes a talajra sem – még a leghomokosabb területen is szép a hozama –, nemigen van betegsége, és nem mellékesen jól fizet. Egy kilónyi termést az itthoni termesztők 300–500 forintért értékesítenek, míg a boltokban nagyjából tartósan ezer forint körüli az ára.

A termesztésénél egy nehézség akad: a gumót nem burgonya módjára kell elültetni, hanem a tél folyamán kicsi palántákat szükséges hajtatni, majd a fagyok múltával kiültetni. A palántanevelés megfelelő hátteret igényel, fűtött, párásítható épület kell hozzá. Otthon is próbálkozhatunk: a félbevágott batátát néhány centis vízbe tesszük, lefedjük fóliával, és meleg, napfényes helyre rakjuk. Néhány héten belül kicsi hajtások jelennek meg gyökerekkel együtt. Amikor ezek már elég fejlettek, begyökerezettek, leválasztjuk a gumóról és a földbe ültetjük, tovább neveljük. Sok hajtást hoz a földbe tett félbevágott batáta is.

Ezzel a módszerrel persze a nagyüzemek képtelenek lennének elegendő palántához jutni, így néhány vállalkozás erre szakosodott az országban, tőlük lehet megvenni a kicsi növényeket. Sok kell belőlük, hiszen egy hektárra nagyjából 30 ezer tővel számolhatunk. Egy tőről 0,7–2 kilónyi termés szedhető. A hozam nagyjából 20–40 tonna között mozog. Aki eléri a 18-20 tonnát, jövedelemre számíthat. Méghozzá sokra: a nagyobb termelők átlagosan 3-4 millió forintos hasznot érnek el hektáronként. Ugyanakkor az öntözésre is fel kell készülni, sőt a nagyüzemek fóliaborításba ültetik, csepegtető öntözéssel. Így a gazosodás elkerülhető, és a fólia a vízigényes növény számára a talaj gyors felmelegedését is biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetnek