Divat lett a klíma (1.)

Az utóbbi években egyre több légkondicionáló berendezést szerelnek be a házakba falun is. Sokan érdeklődnek: mi alapján határozzanak az egyes típusokról, méretekről.

Házunk tája2023. 10. 18. szerda2023. 10. 18.

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

Kell-e egyáltalán klíma a házba? Ennek eldöntése egyéni feladat: akinek a háza jól szigetelt, vastag falakból áll, és megfelelően bánik a szellőztetéssel, számára nem biztos, hogy megéri beszerelni. Más kérdés, hogy vannak berendezések, melyekkel fűteni is lehet, vagyis kettős célt szolgálnak. Érdemes számolni, mert a klíma elég sok energiát fogyaszt (nem véletlen, hogy az utóbbi években rendre nyáron dől meg az ország áramfogyasztási rekordja), a használatával átléphetjük a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tarifalimiteket.

Ha már döntöttünk, akkor el kell határozni, hová helyezzük el a klíma kültéri egységét. (A szakzsargonban split klímaberendezésnek hívják az olyan eszközt, mely két – egy bel- és egy kültéri – egységből áll. Ez azért jó, mert a hűtött helyiség csendes marad, a zajos külső egység az épületen kívül üzemel.) A kinti egységet úgy kell elhelyezni, hogy ne rontsa az otthonunk külső képét, illetve tudni kell, hogy a hatósági előírások szerint szabad-e arra a felületre felszerelni. Szerepet játszik a hűtött helyiségtől való távolság is, mert cél, hogy az ideális hatásfok miatt a beltéri egység minél közelebb legyen a kinti kompresszorhoz. Az sem mindegy, honnan tudunk áramot biztosítani a berendezéshez, és ne legyen zavaró a csőrendszer sem.

Milyen teljesítményű klímában gondolkodjunk? Amekkorát a cél és a hűtendő lakásfelület megkíván. Az a tapasztalat, hogy 10-13 négyzetméterenként egy kilowatt teljesítmény elegendő hűtéskor.

Vannak mobil klímák is, de a szakemberek nemigen ajánlják a lakóházakba, mert gyengébb a hatásfokuk, nagyobb zajhatással jár a működésük. Ezek alkalomszerűen használt kisebb területekhez valók, például a nyaralókba stb.

A gyakorlott szerelő nagyjából egy délelőtt alatt képes felrakni és beüzemelni a klímaberendezést, tehát nem kell hozzá sok idő. Nem is látszik bonyolultnak a dolog, ennek ellenére jobb, ha nem vágunk bele házilagosan, már csak a jótállási garancia elvesztése miatt sem.

Nem árt tudni, hogy a légkondicionáló berendezéseket évről évre karban kell tartani. Ehhez is érdemes szakembert hívni. Ugyanis a szűrők portalanítását még csak-csak megoldhatjuk mi magunk, de például a kompresszorvizsgálatot, a hűtőközeg feltöltését, fertőtlenítését már nem. (Cikkünket folytatjuk.)

 

Ezek is érdekelhetnek