Divat lett a klíma (2.)

Érdemes-e légkondicionáló berendezéssel fűteni, mit jelent a sok jelzés a gépek ismertetői­ben, mi az a H-tarifa, mekkora teljesítményű gépet érdemes venni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Házunk tája2023. 10. 25. szerda2023. 10. 25.

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Először is tudni kell, hogy akármilyen légkondicionáló berendezést nem szabad értékesíteni az unióban, és nem is érdemes megvennünk akármit. Az új szabályozás szerint a klímák hűtési hatékonysági fokát SEER elnevezéssel (korábban EER) jelölik, a fűtési hatékonysági fokát SCOP (korábban COP) rövidítéssel. Egy a fontos: az Európai Unióban nem lehet olyan berendezést értékesíteni és beszerelni, amelynél a SEER minimális értéke 6 kilowatt teljesítményig nem éri el a 4,6, az ennél nagyobb teljesítményű gép esetében a 4,3 egységet. A fűtési hatékonyságnál a SCOP minimális értéke 6 kW-ig 4,1, 6–12 kW között 3,8, 12 kW felett 3.

Ezek a számok azért is fontosak, mert csak az ezen a hatásfokon teljesítő berendezések működtetéséhez igényelhetünk H-tarifát, ami egy kedvezményes áramdíjfizetési lehetőség. Lényegében hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból épített fűtési rendszereket, illetve légkondicionálókat lehet ilyen árammal üzemeltetni.

A H-tarifa kimondottan a fűtést támogató díjcsomag, ezért csak a fűtési szezon alatt – október közepétől április közepéig – használhatjuk. A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, nem lehet drágább, mint az éjszakai áram. A H-díjszabást az áramszolgáltatónál kell igényelni, külön mérőórát építenek ki. Légkondicionáló esetében csak akkor igényelhetjük, ha a berendezés fűtésre is alkalmas. Ugyanakkor nem lehet igényelni például elektromos fűtőtestek vagy infrapanelek működtetéséhez. A H-tarifa bekötése és üzembe helyezése nem nagy kiadás, ha a 30 százalékos díjkedvezményt is figyelembe vesszük.

Előző heti cikkünkben már leírtuk, most megismételjük, miként kell megállapítani, mekkora teljesítményre van szükségünk egy lakás, ház hűtésénél, fűtésénél. A gyakorlati tapasztalat szerint 10-13 négyzetméterenként 1 kilowatt teljesítmény elegendő hűtés esetében. Fűtésnél ennél jóval nagyobb teljesítményű gép szükséges, ami jelentősen függ a ház szigeteltségétől, a fűtendő légtér nagyságától, az elérni kívánt hőmérséklettől.

 

Ezek is érdekelhetnek