Félzölden is utóérik

Ebben az évben a tavalyi aszályos időszakhoz képest jobb, de a közepes szintet el nem érő termésre számítanak a gazdák. Már folyik a szüret, szedik a téli fajtákat is. Magyarországon kevesebb, mint 2000 hektáron termelnek körtét.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 08. vasárnap2023. 10. 08.

Ahhoz képest, hogy több mint 4000 körtefajtát ismernek a világon, s Magyarországon is többtucatnyit termesztünk, az üzletekben elég unalmas a kínálat. Alig féltucat-félével találkozhatunk, melyek döntő arányban téli fajták és jól tárolhatók. Ez utóbbi a lényeg, mert a többség nem piacos: az érés után gyorsan puhul, belül barnássá, szottyossá válik. A legtöbb nyári és korai körtefajta ilyen – igaz, találunk a nyár végiek között is olyat, amelyik akár egy-két hétig friss, keményes marad.

A téli körte elnevezés az utóérésre és az eltarthatóságra utal, ezeket a fajtákat ősszel takarítják be, majd hűtőtárolóban érlelik tovább. Az apróbb, puha nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú – tudhatjuk meg az agrárkamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) kiadványából.

Az egyes termőtájakon hagyományos körtéket is termesztenek, melyek az adott termőhelyhez alkalmazkodott, helyben kialakult fajták. Az államilag elismert hazai fajták köztermesztésben is szerepelnek, de környezeti igényük miatt egy-egy tájon karakterisztikus a termesztésük. Így például a Csengőkörte és a Gyöngykörte a Dél-Alföldre jellemző, a Fehérvári körtét és a Köcsög körtét a Dél- és Közép-Dunántúlon termesztik, a Kétszertermő körte, a Tüskéskörte és a Sózó körte a Nyugat-Dunántúlon dívik, a Maróti téli a Dunakanyar fajtája.

Magyarországon 1865 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található a legtöbb ültetvény, mintegy 505 hektárra tehető a terület nagysága. Borsod-Abaúj-Zemplénben 412, Hevesben 198, Zalában 165 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel. A termőterület az elmúlt években folyamatosan csökkent.

Az éves átlagtermés mintegy 20-25 ezer tonnára tehető, ami nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import választékbővítési céllal érkezik, évente mintegy 5000-6000 tonnás mennyiségben.

Az érett körtét a hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, de jobb mielőbb elfogyasztani. A nagyon érett gyümölcsöt érdemes azonnal feldolgozni, felhasználni. A még nem érett gyümölcs utóérő, jól szellőző, hűvös helyen az almához hason­lóan hosszabb ideig eltartható. Ekkor érdemes egyesével papírba csomagolni.

 

Ezek is érdekelhetnek