Fenntartható kertek versenye

Július óta többen is neveznek az ország legkülönbözőbb pontjairól – még a határhoz közeli szerbiai, romániai területről is – az egyik közösségi médiában meghirdetett Fenntartható kertek versenyre. Mára mintegy negyven birtokot mutattak be a tulajdonosaik. De mi is a fenntartható kert?

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 08. vasárnap2023. 10. 08.

Fotó: Nemeth Andras Peter

Fotó: Nemeth Andras Peter

A verseny kezdeményezője Kiss Zoltánné Androsovits Petronella, aki négyezer négyzetméteres kertet gondoz évek óta. Kezdjük is egy szép és egyben hasznos gondolatával: „A kertnek idő kell, hogy kibontakozzon, hogy igazi szépségét, érettségét elérje, s amíg ez megtörténik, maga a kertész is érettebb lesz, talán bölcsebb is, és bizony idősebb is. Ha visszamehetnék az időben, és találkozhatnék sokkal fiatalabb önmagammal, bizony, figyelmeztetném erre, és biztatnám, hogy minél hamarabb kezdjen kertészkedni, fákat ültetni.”

Nézzük, milyen mezőny jött össze az internetes fórumon!

Sokfajta birtokot mutatnak be a jelentkezők. Van, aki szinte „csak beleült” a fenntarthatóságba, hiszen akár több évtizedes, főleg a természet által kialakított állapotú kertet kezdett el művelni. Mások szinte a nulláról, sőt mínuszról indulva építkeznek, például azért, mert előtte beton, tégla, sitt vagy éppen futóhomok borította a terület nagy részét. Láthatunk kertet a csapadékosabb, kedvezőbb klímájú Zalai-dombságból és a szinte sivatagosodásnak indult homokhátságról, a fővárosból, vagy éppen tanyás vidékről. Akad köztük valódi fenntartható kert, mások az igazából nem ilyen, hanem a mostanság „hagyományosnak” tekinthető módon kialakított és kezelt, de valóban szép kertjeiket mutatják be.

Fenntartható. Egyre többször hallhatjuk ezt a kifejezést. De mit is jelenthet? Egyrészt például azt, hogy a tulajdonos, a kertész képes fenntartani a kívánt állapotban. Vagy sok munkával, vagy kevesebbel. Utóbbihoz tartozik a szó szerinti fenntartható kert. Ahol a kert tulajdonosai nagyjából egészében a természet erejére bízzák a növényzet fejlődését. Vagyis ne egy gyepszőnyeges, élére nyírt pázsitos kertet képzeljünk el, körbeültetve a díszkövekkel lehatárolt virágos, vagy cserjés, dísznövényes tujafallal. Annál inkább egy sok fával, bokrokkal, kisebb növénycsoportokkal, mezőcskékkel tarkított, és főleg egyensúlyban lévő területet. Aminek a fenntartásához nem kell sok vegyszer, öntözővíz, műtrágya. Annál inkább kevés talajbolygatás, sok-sok felszínen hagyott, korhadó avar, kaszálék, fatörzsek, kövek, búvó- és fészkelőhelyek.

A verseny vállalt célja nem annyira a megméretés, inkább a kertészkedésről folytatott párbeszéd, a tapasztalatok megosztása az azonos érdeklődésű, de egymást eddig nem ismerők számára. 

A részletekről itt találnak in­formációt: https://www.facebook.com/groups/631654172130163.

A versenyt elindító hölgy egy blogger, a saját kertjéről évek óta oszt meg az oldalán képeket, növénybemutatókat: http://nellikert.blogspot.com/.

(Képünk illusztráció.)

 

Ezek is érdekelhetnek