Gabonaháború

A fegyverekkel folytatott tényleges háború mellett a háttérben gazdasági összecsapás is folyik Ukrajna és Oroszország között.

Házunk tája2023. 10. 03. kedd2023. 10. 03.

Kép:

Ez arról szól, hogy a világ két legnagyobb gabonaexportőre körül me­­lyik tud nagyobb piacot szerezni a Földön. Az oroszok a Fekete-tenger blokkolásával a nyár óta szinte lenullázták az ukrán gabonakiszállítás lehetőségét, legalábbis az igazi nagy tengerjáró hajók nem visznek árut. Kisebbek igen, de ez csak töredéke a korábbi mennyiségnek.

Közben az oroszok az idén rekordhoz közelítő mennyiségű gabonát arattak, tehát érdekük, hogy ebből minél többet és jobb áron adjanak el külföldön. Az ukrán gabona kivitelének korlátozása azt a célt is szolgálja, hogy a nemzetközi gabonapiacon az árak emelkedjenek. Ez egy ideig így működött, de az idén már nem. A világon más nagy termelő országok akkora mennyiségben állítottak elő gabonát, hogy nincs hiány, az árak pedig alacsonyak. Ezért aztán a kieső ukrán gabonát a világ búzatermesztői viszonylag rövid idő alatt pótolni tudták.

A nagyobb búzaimportőrök pedig kivárnak, nem kell nekik drágán az orosz búza. Piaci információk szerint megkezdődött az oroszoknál az árcsökkentés, vagyis már kötnek üzletet alacsonyabb áron is. Az is igaz, hogy Oroszország nagyon sok új szállítási lehetőséget szerzett az utóbbi években, ami nem csak a gabonára, hanem az olajra, a földgázra és más cikkekre is vonatkozik. Kína és India a legfőbb partner, de a dél-amerikai országok szintén – ha kell, köz­ve­títőkön keresztül – üzletelnek Moszkvával.

 

Ezek is érdekelhetnek