Hiánycikk lesz a prémium olaj

Nem létkérdés, de számos hazai konyhában is megszokott alapanyaggá vált az olívaolaj és az olajbogyó. A következő időszakban ezekhez már csak borsosabb áron tudunk hozzájutni, ugyanis az idei immáron a második olyan év, amikor nagyon kevés olívabogyó termett Európában, aminek a nagyon száraz és meleg nyár az oka.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 18. szerda2023. 10. 18.

Fotó: July Alcantara

Fotó: July Alcantara

Sokan már azt vizionálják, hogy előbb-utóbb nem lehet majd olívát termeszteni Európa mediterrán térségeiben. Tavaly sem termett elég, az idén sem, a készletek kiapadtak. Számos nagyobb cég kénytelen Dél-Amerikából olajat vásárolni, hogy termelni tudjon, illetve kiszolgálhassa a kereskedőit.

Az extrém meleg, az aszály és az erdőtüzek miatt gyakorlatilag harmadával, felével kevesebb olajbogyó termett az öreg kontinensen. Ráadásul az utóbbi évtizedben e növény ültetvényeit egy új, bakteriális betegség is pusztítja. Spanyolországban már a tél óta óriási aszály volt, pedig onnan ered a világ olívaolaj-termelésének majdnem a fele, most alig 750 ezer tonnához elegendő bogyót szüreteltek. A világ olívaolaj-kereslete nagyjából évi 3 millió tonna. A Nemzetközi Olívatanács szerint a globális termelés az idén 2,4 millió tonnára esett vissza. A nagyobb termelőnek számító olaszok, portugálok, görögök, törökök és marokkóiak sem számoltak be jó termésről.

 

Ezek is érdekelhetnek