Így megmenthetők a talajaink

Szó szerint életet ment a talajtakarás. A nö­­vénytermesztés – legyen szó nagyüzemi tábláról vagy kiskertről – alapja az egészséges élő talaj. Ennek feltétele viszont a biológiai sokszínűség fenntartása, vagy éppen helyreállítása. Az ehhez vezető egyik, de alapvető, kihagyhatatlan út a talaj megközelítőleg egész évben történő takarása, szerves anyagának, széntartalmának, humuszarányának növelése.

Házunk tája2023. 10. 12. csütörtök2023. 10. 12.

Kép: Kiskert: talajtakarás és fahamu is segít a talaj életképességének fenntartásában

Kiskert: talajtakarás és fahamu is segít a talaj életképességének fenntartásában

Talajaink azonban pusztulnak. Az iparszerű mezőgazdaság nemcsak okozója, de elszenvedője is e folyamatnak. Jövőnk és teli éléskamránk záloga a természettel nagyobb összhangban működő agrárium, amely életteret ad számos fajnak amellett, hogy élelmiszer-ellátásunkat is biztosítja. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet az őszi vetések közeledtével a változatosság megőrzésére és a megfelelő talajtakarásra hívja fel a figyelmet.

Nem is gondolnánk, de egy maréknyi termőföldben többmilliárdnyi mikroorganizmus lakik. A talajban él a világ gombáinak 90, a növények 85 százaléka, a baktériumok több mint a fele. Ez teszi a termőföldet a világ fajokban leggazdagabb élőhelyévé. Az élő talaj sokat kibír, jobban ellenáll a szél, a víz hatásának; a víztartó képessége sokszorosa az alacsony szervesanyag-tartalmú talajéhoz képest.

Felmérések szerint azonban Magyarországon a vízerózió mintegy 3 millió, a szélerózió 1,8 millió hektár termőföldet érint és veszélyeztet. Nem csoda hát, hogy felértékelődnek azok a művelési módszerek, melyek a talajt és a védelmét, megújulásának természetes módjait állítják a középpontba. Ez egyrészt a már ismertebb ökológiai gazdálkodást jelenti, másrészt a szántást, talajbolygatást minél kisebb szintre csökkentő megoldásokat. Másik fontos elem a talajtakarás: a cél, hogy a talajt szinte egész évben borítsa valamilyen növény – főnövény, másodvetés, zöldtrágyanövény stb. –, és minél kisebb ideig maradjon felszántottan, pőrén.

 

Ezek is érdekelhetnek