Jó hír jött!

Nincs család, amely akárha csak néhány évente is, ne szembesülne a problémával: mit kezdjünk a használt gumiabronccsal? Eddig fizetni kellett, ha leadtuk, októbertől viszont már ingyen tehetjük.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 09. hétfő2023. 10. 09.

Fotó: Lang Róbert

Fotó: Lang Róbert

A nyár óta élő új hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetően talán eltűnnek a mezők, erdők, dűlőutak széléről az illegálisan kidobott autógumik. A sokszor kisebb kupacokban álló, szinte semmire sem jó kerékköpenyekkel sok a baj. Egyrészt évtizedekig nem bomlanak el, rondák és szennyezik a környezetet. Sokan nem tudtak mit kezdeni velük, sokan a szemétgyűjtő szigeteknél rakták le. Persze a profi gumisszerviznél, ahol új terméket veszünk, például a most is lassan aktuális téligumi-csere során, otthagyhatjuk. De sokan inkább vitték a konténerbe, ki az erdőszélre, vagy csak úgy eldobták, ahol érték. Mások évek óta őrizgetik a garázsban, kert végében, sufniban.

Most ennek vége szakadhat, a hét elejétől ingyen leadható az autók gumiköpenye a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU Mol Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók jóvoltából. Térítésmentesen át kell venniük az odavitt használt gumit. Ezt a „kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer” teszi lehetővé, ugyanis a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elv alapján díjat kell fizetniük termékeik hulladékkezeléséért. (Más kérdés, hogy ezt a díjat sok esetben beépítik a vételárba, vagyis így mi, a fogyasztók is fizetünk.)

Az abroncsokra speciális szabály vonatkozik, a hulladékká vált gumit októbertől külön kell gyűjteni a MOHU Mol Zrt., illetve alvállalkozói, a gumikereskedések erre kijelölt telephelyein (az átvevőhelyek listája itt érhető el: https://mohu.hu/file/documents/0/0134/mohu_hulladek_atvevohelyek_20230920.pdf).

Az új rendszernek az is előnye: lehet, hogy nőni fog az újrahasznosítási arány. Az abroncsból nagyon sokféle terméket készítenek, például az őrölt gumiból kerülhet az aszfaltba, de a gyermek­ját­szó­helyeket borító gumiszőnyegekhez is felhasználhatják.

 

Ezek is érdekelhetnek