Károsodik állás közben

Évek óta főként az ősz közepe, vége felé felmerül a gond, miként tároljuk el télire a kerti szerszámainkat. Ezen belül is elsősorban a motorral hajtott gépek érdekesek: a robbanómotoros, a hálózati elektromos árammal, illetve akkumulátororral hajtott berendezésekkel is foglalkoznunk kell.

Házunk tája2023. 10. 30. hétfő2023. 10. 30.
Károsodik állás közben

Amióta a benzinkutakon csak alkohollal kevert benzint lehet venni, a kisgépeknél problémát okozhat az üzemanyag. A 95-ös benzinben 10 százalék bioetanol van. Amennyiben ez az üzemanyag huzamosabb ideig érintkezik levegővel – például a télre eltett, félig telt tankú kerti kisgépben –, akkor az alkohol vizet köthet meg a levegőből, a vizes alkohol kicsapódhat az üzemanyagból és a tank alján felgyűlik. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy ne induljon be a gép, de más bajunk is lehet belőle.

A víz rozsdásít, a vele érintkező fémrészeket korrodálja, a kisebb-nagyobb rozsdarészek eldugíthatják a hajtásrendszert. Hasonló hatású a bezselésedett etanolos elegy. Fontos tudni, hogy az alkoholos rész a gumira is hat, ezért a motorban, a karburátorban és máshol lévő gumitömítéseket, alkatrészeket is tönkreteheti.

A tankban maradt, fel nem használt benzin nagyjából fél évig nem romlik meg, mégis, ha ősztől már nem használjuk a gépeket, ürítsük ki a tankot, a karburátorból is eresszük le az üzemanyagot. Sok kertész nem 95-ös, hanem 100-as benzinnel használja a gépét, mert abban csak 5 százalék az alkohol, ami nem köt meg annyi vizet, ami bajt okozna. Aki nem akar a benzin leeresztésével bíbelődni, megteheti, hogy telente 3-5 hetenként egyszer néhány percre beindítja a gépeit. Így megelőzhetők a lerakódások a karburátorban és az üzemanyagrendszerben. Tél előtt érdemes elvégezni a légszűrők tisztítását, esetleg a cseréjét is.

A vezetékes árammal működő fű-, sövénynyírókkal, szegélyezőkkel nincs sok dolgunk: a gépet tisztítsuk meg, a vágóéleket, ahol kell és lehet, élezzük meg, esetleg impregnáljuk a rozsdásodásra hajlamos fémrészeket. Jó tudni, hogy a sövénynyírók kettős pengéjét nem szabad hagyományos zsírozással kenni, tisztítani, ehhez speciális anyag áll rendelkezésre. A két penge egymáson mozog, s így éleződik, hagyományos kenéssel ez a funkció megszűnik, illetve a beragadt por, homok a pengéket megsértheti, az éleit tönkreteheti.

A gépeket fedett helyen tároljuk. Az akkumulátort és a töltőket is érdemes megtisztítva fagymentes részre tenni, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. (Nyáron pedig ne hagyjuk a forró napsütésben, mert az sem tesz jót, ha 50-60 Celsius-fokra felmelegszenek.)

 

Ezek is érdekelhetnek