Már sok az újból!

Nem elég, hogy az idén a hazai, illetve a mára már honosodott spanyol mez­te­len­csi­ga­fajokkal kellett megküzdeniük a zöldség- és a virágtermesztő kertészkedőknek, a minap arról számoltak be magyar kutatók, hogy egyszerre 5(!) új, eddig itthon le nem írt inváziós, súlyosan kártevő fajt találtak.

Házunk tája2023. 10. 25. szerda2023. 10. 25.
Már sok az újból!

A Magyar Ku­­tatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének munkatársai e fajok hazai jelenlétét bizonyították, illetve megerősítették a velük kapcsolatos korábbi, bizonytalan adatokat. Erről a BioInvasions Records tudományos szaklapban publikáltak cikket.

Korábban kimutatták a feketefejű mez­te­len­csi­gát (Krynickillus melanocephalus) és a malaccsigát (Tandonia kusceri), s bizonyították, hogy ezek nálunk ma már elterjedtnek számí­tanak. Ezekhez csatlakozott most 5 új faj: a foltos, a tarajos, a kétsávos, a kispöckű és a hódító meztelencsiga. Az idegen honos meztelencsi­ga­fajok mérete eltérő, vannak nagyobbak – miként az itthon honosak között is –, és akadnak ­néhány centi hosszúak. A szakemberek szerint a behurcolt meztelencsigafajok a Földközi-tenger térségéből, a Balkánról, illetve a Kaukázusból és a Fekete-tenger partvidékéről származnak.

A foltos meztelencsigát csak a budapesti II. és XII. – szomszédos – kerületekből sikerült azonosítani. A hódító meztelencsiga az ELTE fővárosi Füvészkertjéből és tizennégy budapesti kertészetből, a kétsávos ugyancsak a Füvészkertből, valamint tíz fővárosi kertészetből került elő. A kispöckű meztelencsigára öt, a tarajosra pedig két budapesti kertészetben bukkantak a kutatók. Ezekből az adatokból látszik: szinte biztos, hogy az országba importált növényekkel együtt érkeztek az új fajok.

Nem jó hír, hogy sok kertészetben, növényárudában is ráakadtak a nyomaikra. A kutatók emiatt feltételezik, hogy az újonnan azonosított fajokat a dísznövényekkel országszerte már sok magánkertbe is széthurcolták. 

Magyarországon mintegy 30 meztelencsiga­faj él, melyekből 5-10 kártétele érezhető a kertekben. Sajnos, a most felfedezett fajokat a nemzetközi szakirodalom egytől egyig súlyos kártevőként tartja nyilván, illetve inváziós fajként kezeli.

 

Ezek is érdekelhetnek