Másfél éves rekord dőlt meg

Legutóbb a tavalyi év elején volt ilyen alacsony a hivatalos élelmiszer-infláció, 15,2 százalék. Ez ugyan még magas, de több internetes gazdasági portál évek óta saját felmérésben végez vásárlásokat, s már egy számjegyű áremelkedést is regisztráltak szeptemberben.

Házunk tája2023. 10. 25. szerda2023. 10. 25.
Másfél éves rekord dőlt meg

Nagyon úgy tűnik, hogy a tavasszal emlegetett cél, mi­­szerint az év végére sikerül elérni az élelmiszerárak drágulásában az egy számjegyet – vagyis 10% alá kerül az infláció –, már novemberben megvalósulhat. Az MBH Bank elemzői ezt állítják a legutóbbi adatokat látva. Szerintük csaknem biztosak lehetünk abban, hogy az élelmiszer-infláció már novemberben egy számjegyű lehet. Hangsúlyozzák, hogy szeptemberben az élelmiszerek ára 0,2%-kal csökkent augusztushoz képest. A boltokban a legtöbb élelmiszer ára változatlan, viszont több termék esetében csökken.

Az egy évvel ezelőttihez képest a zsiradékok, a tej és tejtermékek körében volt a legalacsonyabb az áremelkedés, már egy számjegyű a mérték. A szeptemberi adatok szerint a liszt, a sertészsír és a margarin is olcsóbb volt, mint egy éve, de a sajt ára is visszatért a 2022. szeptemberi szintre. A tojás és a tej is már csak 2-4%-kal drágább, mint tavaly ilyenkor. A száraztészta 2,6%-kal olcsóbb, és 1% körüli mértékben mérséklődött a baromfihúsok ára.

A húsfélék ára lassabban változik, mert az év elejei és közepi drágulás most jelenik meg a tőkehúsok árában. Igaz, a sertés felvásárlási ára is csökkent. Sajátosság, hogy a magasabb feldolgozottságú élelmiszerek ára kevésbé változik.

A nyersanyagárak csökkenése eddig csak a liszt bolti árában jelent meg érdemben, de a következő hónapokban várhatóan további termékeknél is tükröződhet. (Esett a búza, napraforgó, repce ára, ezért a belőlük készült termékek ára is mérséklődni fog.) Viszont arra nem lehet számítani, hogy a bevásárlás jelentősen olcsóbb lesz, ugyanis az élelmiszerárak még tartalmazzák a drága energia-, munkabér-, szállítási díjakat, az emelt adókat stb.

 

Ezek is érdekelhetnek