Megjött az első fagy

Október közepét írtuk, de napközben még 27 Celsius-fokot mértünk a kertben – aztán másfél nap múlva reggel kaparhattuk a szélvédőről a jeget. Megjött az ősz, az első igazibb hideg. De nem ért váratlanul.

Házunk tája2023. 10. 24. kedd2023. 10. 24.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Megjött az első fagy Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

A fél család a múlt hétvégén azon dolgozott, hogy a fagyérzékeny növényeket bementse a lakásba, a védett pincébe és garázsba, leszedje az utolsó paprikákat, padlizsánt, babot. Aztán a fele növényt megint kirakjuk majd a napra, mert több hét várható, amikor reggelente még nem lesz fagy. Minél kevesebb időt tölt a lakásban, a sötét pincében a leander, a táró, az avokádó, a muskátli és minden más, nem télálló növény, annál tovább marad erős, egészséges. A leandereket például sok ismerősöm nem is viszi be zárt helyre, hanem áttelelteti kint a szabadban. Ha nagyon nagy hideg jönne, akkor letakarja, vagy csak akkor húzza védettebb helyre a cserepeket. A leander tényleg kibírja a kisebb fagyokat.

Egyes növények viszont a hidegebb éjszakát sem szeretik. Tapasztalatom szerint ilyen például­ a törpebanán. Ez a nyáron gyönyörűen fejlődő növény már az őszi 4-6 fokos éjjeleket sem kedveli. E töveket könnyen megbetegíti valamilyen gomba, míg a korábban bevitt társaiknak semmi baja nem lesz.

A héten én is kiviszem az összes, kertben nyaraló, de igazából szobainak tekinthető növényt, sőt még a benti orchideákat is. Ugyanis le kell őket permetezni. Szinte biztos, hogy rajtuk rejtőzik némely levél-, pajzs-, netán gyapjastetű. És persze a gombák ellen sem árt a védekezés. Ezt minden évben elvégzem, de még így is akad egy-egy tő, amelyről nem sikerül a kártevőket teljesen eltüntetni. A meleg lakásban ezek szinte észrevétlenül fejlődnek, majd aztán robbanásszerűen felszaporodnak.

A megszokott növényeken kívül kevesen teleltetnek át például paprikát. Holott a csilifélék egy része a lakás világos, nem túl meleg részén megél, akad ismerősöm, akinek már ötéves tu­li­páncsili-fácskája sok tucat termést ad minden esztendőben. Akinek van rá helye, próbálja ki. A kápia és a pritamin is képes teremni karácsonyig, aztán megáll, de tavasszal némi visszametszés után kiültethető.

 

Ezek is érdekelhetnek