Örülhetnek a családok

Több mint tíz százalékkal is drágább lehetne a csirkemell, a filézett mell, ha a feldolgozók és a kereskedők egy az egyben átvezették volna az élőcsirke felvásárlási árának emelkedését az elmúlt időszakban – derül ki az Agrár­köz­gaz­da­sági Intézet (AKI) friss adatelemzéséből.

Házunk tája2023. 10. 30. hétfő2023. 10. 30.
Örülhetnek a családok

Az élőcsirke ugyanis most októberig egy év alatt szűk 22 százalékkal drágult, míg a filéé 8, a combé bő 10 százalékkal emelkedett a baromfifeldolgozók átadási árához mérve. (Ezt fizetik ki a boltok, amelyek aztán még ráteszik a maguk árrését a termékekre.) A so­­kak által jobban szeretett csontos mell ára ráadásul nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

Mindez úgy történt, hogy a csirke felvásárlási ára már hónapok óta csökken: volt kilónként 550 körül is, viszont mostanra lement 500 alá. A háziasszonyok többségét azonban ennél jobban érdekli, hogy mennyiért lehet a boltban csirkehúshoz jutni. Az AKI adatgyűjtése szerint a feldolgozók a csirkemellfilé kilóját 1954, a csirkecombét 909 forintért tudták eladni. A csontos csirkemellet a tavalyival azonos áron, vagyis 1308 forintért értékesítették.

A magyar baromfifeldolgozók úgy fizettek sokkal többet az élőcsirkéért, hogy közben nem tudtak hasonló mértékű árbevétel-növelést elérni, ami biztosan gazdálkodási problémát okoz számukra. Ráadásul a boltok egy része úgy képes olcsóbb baromfihúst kínálni, hogy importból szerzi be. Ez szintén a hazai feldolgozók helyzetét nehezíti.

A tojásnál nincs feldolgozás, illetve a csomagolóhelyeken végzik, ami egyrészt a fertőtlenítésből, illetve a 6-10-18-30 darabos kiszerelésből, dobozolásból áll. Ezek az egységek értékesítik a termelők által leszállított tojást a boltoknak. A tojás ára sem akárhogyan változott egy év alatt. Most októberben a ketreces tartású tyúkok által termelt M-es és L-es méretű (közepes és nagy) tojás csomagolóhelyi ára darabonként csaknem 59 forint volt, ami 48 százalékkal(!) több, mint amit egy évvel ezelőtt kellett érte fizetni. Ezt a tojást a boltokban 60-70 forintért adják, a mélyalmos ennél is drágább.

 

Ezek is érdekelhetnek