Palackvisszaváltási kisokos

Több új szabályt kell megtanulni és betartani januártól, amikor életbe lép az új palackvisszaváltási szabályozás. Célja, hogy az el­adott PET-palackok és az alumíniumdobozok 90 százalékát újrahasznosítsuk az országban.

Házunk tája2023. 10. 29. vasárnap2023. 10. 29.

 Az új rendszer fontos eleme, hogy az ed­dig a szemétben landoló mű­anyag, papír és fém italosdobozok többségéért darabonként 50 forintot kell fizetni a boltokban, ám ez a pénz nem vész el, ha az új jelzésű palackokat visszaváltjuk.

Jó tudni, hogy a most forgalmazott palackokat nem fogjuk tudni visszaváltani, mert ezeken nem lesz rajta a speciális vonalkód és szimbólumjelzés. A hagyományos visszaváltás a kisebb (400 négyzetmétert el nem érő területű) boltokban lehetséges, a nagyobbakban ehhez automaták állnak majd rendelkezésre – ezeket önkéntes alapon a kisebb üzletek is üzemeltethetik (eddig több mint száz jelentkezett). Az automata visszaváltókban nem lesz pénz, helyette igazolást, levásárolható vagy pénzzé váltható nyugtát, bónt adnak.

Januártól csak a visszaváltási logóval ellátott és sértetlen palackokat veszik vissza, így az utóbbi bő húsz évben megszokott szlogent, a „tapossa laposra” elvet nem lesz célszerű alkalmazni. (Eddig a szemétbe kerülő palackot, dobozt minél kisebbre kellett összenyomni, hogy kevesebb helyet foglaljon el a gyűjtéskor, deponáláskor.) Az automatáknál nagyon fontos, hogy a palack formája és a rajta lévő vonalkód a gép számára felismerhető legyen. A palackokon egyértelmű szimbólumok lesznek, amit kiterjesztenek majd a jelenleg is betétdíjas termékek körére. Ez utóbbiak visszaváltása a korábbi gyakorlat szerint folytatódik.

Olyan kistelepüléseken, ahol nem érné meg automatát üzemeltetni, szerződött kézi visszaváltó pontok működnek majd.

 

Ezek is érdekelhetnek