Útnak indult 277 milliárd

Október közepétől utalja a Magyar Államkincstár a mezőgazdaságból élők számára az idei támogatási előlegeket, amely december 1-jéig jut el az érintettekhez.

Házunk tája2023. 10. 30. hétfő2023. 10. 30.

Elsőként a közvetlen támogatások előlegfizetésére kerül sor – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az év végéig ezen a jogcímen – a részfizetésekkel együtt – mintegy 277 milliárd forint érkezik a gazdálkodókhoz.

A támogatások kifizetése normális években minden esztendő december első napjától válhat esedékessé, ám az Európai Unió – már évek óta – lehetővé teszi, hogy különféle okok – időjárási anomáliák, koronavírus, háború stb. – miatt a gazdálkodók előbb juthassanak a működésükhöz elengedhetetlen támogatásokhoz, pontosabban egy részükhöz. Az idén a gazdáknak, gazdaságoknak járó összeg 70 százalékát utalják át előleg formában, a fennmaradó részt a következő év közepéig kapják meg.

A miniszter szerint nagyon jól jön a pénz az őszi munkák finanszírozásához, mivel a nyomott gabonapiac miatt az ár alacsony, a terménykereskedelem nem pörög, miként az export sem. Ennek legfőbb oka az olcsó ukrán gabona, amely több mint egy éve elárasztja az uniós piacokat.

Érdemes kiemelni, hogy a magyar gazdák számára összességében kifizethető forrás nagyságrendje Magyarországon nem változott, míg a többi tagállamban csökkent. Ezt az tette lehetővé, hogy a magyar kormány 80 százalékra megemelte a hazai állami önrészt egyes forrásoknál. Lehetőség nyílt arra, hogy átcsoportosítsanak a közvetlen támogatásokhoz, így sikerült megőrizni a területalapon kifizetendő pénzek nagyságrendjét. Az idén 155 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes támogatási kérelmet, számukra jön az előleg a következő hetekben. Az alaptámogatás előlegeként hektáronként 38 ezer forint érkezik a gazdálkodók számlájára. Az újraelosztó támogatás – amely idén a kis- és közepes gazdaságoknak járó új forrás – címén az első 10 hektár után hektáronként 22,4 ezer, míg 10 és 150 hektár között 12,3 ezer forintot fizetnek ki.

Elindul több, termeléshez kötött támogatás előlegének kifizetése is, így a tejhasznú tehenek, a hízott bikák és az anyajuhok tartói, valamint az extenzív és az intenzív gyümölcstermelők számíthatnak a pénzre.

 

Ezek is érdekelhetnek