Van fa, idén nincs akció

A kormány a minap döntött arról, hogy ebben az évben nem indokolt hatósági áras tűzifaakciót indítani, mert nem alakult ki a tavalyihoz hasonló piaci káosz.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 10. 18. szerda2023. 10. 18.
Van fa, idén nincs akció

A kormány a minap döntött arról, hogy ebben az évben nem indokolt hatósági áras tűzifaakciót indítani, mert nem alakult ki a tavalyihoz hasonló piaci káosz, amikor a tűzifa hiánycikké vált az energiaárak emelése miatt, ráadásul szinte aranyárban kezdték mérni a kereskedők. A fűtési szezon közeledtével viszont bejelentették, hogy a rászorultsági alapon évek óta tartó szociális tűzifaprogram az idén is folytatódik.

A tavaly szeptember közepétől idén április 15-ig tartó időszak során a lakosság rendesen tartalékolt, gyakorta több évre is elegendő az a tíz erdei köbméternyi fa, amit meg lehetett vásárolni. Ezért és azért is, mert mostanában nem a tavalyi 100 ezer forint körüli áron mérnek egy köbmétert, az ellátás folyamatos. Emlékezhetünk, a hatósági ár alapján a keménylombos alapanyag köbmétere 30 ezer, a fenyő és a lágylombos tűzifa pedig 19-19 ezer forintért volt elérhető. Ez a rönkfa árát jelentette, amit még el kellett szállítani az erdőből, majd felkuglizni és összehasogatni. Most a tüzelésre kész hasogatott fa köbmétere eltérő áron kapható az ország különböző pontjain, a keményfa köbmétere leszállítva nagy átlagban 50–80 ezer forint.