Vége a tejáresésnek?

Egy év alatt az idei nyár végére bő 25 százalékkal lett alacsonyabb a tej felvásárlási ára. Egyébként is nehéz helyzetbe kerültek a tejtermelők, ezért a Tej Terméktanács az Agrárminisztérium segítségét kérte.

Házunk tája2023. 10. 06. péntek2023. 10. 06.

Kép: Tehén marha tehenészet borjú boci Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld 2022.07.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Vége a tejáresésnek?
Tehén marha tehenészet borjú boci Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld 2022.07.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egy éve augusztusban még 181,71, az idén júliusban 153,17, augusztusban viszont már csak 151,47 forint volt egy liternyi frissen fejt tej átvételi ára. Az ősz közeledte általában a termelés csökkenését és így az árak növekedését hozza, a szakértők úgy vélik, hogy megállhat a felvásárlási árak mérséklődése, akár 160-170 forintig is visszaerősödhet a téli időszakra.

Ez jól jönne a tehenészeteknek, melyek nehéz gazdasági helyzetbe kerültek az év eleje óta. A részletekről a Tej Terméktanács abban a levélben számolt be, melyben az agrártárcától kérnek segítséget. Azt írják, hogy a tejtermelés egy évtized alatt 23 százalékkal növekedett, két-három éven át 2 milliárd kilogrammnál is több tejet termeltünk. Aztán jött a koronavírus-járvány, majd a háború, s az ezekkel összefüggő energia- és más költségek növekedése. Tavaly ezt itthon tetézte az aszály, ami a tömeg- és szálastakarmány-ellátásra alapozott szarvasmarhatartást alapjaiban sújtotta. Sok tehenészet azért mérsékelte vagy számolta fel az állományát, mert nem tudott elég takarmányt adni. Mindezek miatt az elmúlt három évben 250 tehenészet bezárt. Két év alatt az ellenőrzött telepek 7,6, az elmúlt egy esztendőben 3,8%-a csukott be, míg az ellenőrzött állomány két év alatt 4,6, az elmúlt 12 hónapban pedig 2,5%-kal csökkent. Ez két év alatt 8 ezer, egy esztendő alatt 4 ezer tejelő tehén elvesztését jelenti.

A termelőkön legtöbbször a nyers tej kivitele segít. Most ez nem járható út: az Európai Unióban a tejtermelés mindenhol fellendült, az árak két év emelkedés után 2023 eleje óta csökkennek. A nagy tejkínálat miatt a külföldi tejtermékek is olcsóak, velük egyre gyakrabban találkozunk a hazai boltok polcain. Ez sem segíti a magyar tejipart és rajta keresztül a tejtermelő gazdaságokat. Az üzletek az árakat a külföldi termékek importjával tudják egyre lejjebb nyomni, amihez alkalmazkodnia kell a hazai cégeknek. Közben az energia ára, a munkabér, az utóbbi hónapokban egyre dráguló szállítás nemigen teszi lehetővé a termelési költségek csökkentését. Hála az időjárásnak, viszont kapható elég – jó áron kínált – szálas- és tömegtakarmány, valamint az abrak ára fele a tavalyinak.

Segíthet a tejtermelőkön, hogy rövidesen indul a támogatási szezon, illetve a kedvezményes kamatozású, ágazatspecifikus forgóeszközhitel-program. A nehéz helyzet miatt a Tej Terméktanács kéri az átmeneti nemzeti tejtámogatás tavalyi teljes összegének utalását és az idei kifizetések mielőbbi meghirdetését.

 

Ezek is érdekelhetnek