Jó hírek a boltokból

Nem állt meg az élelmiszerárak kedvező változása. A legutóbbi pontos statisztika októberről állt össze, s azt mutatta, hogy sok termék ára már csak 10 százalék körüli mértékben nőtt, sőt egyes élelmiszereké már alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 11. 26. vasárnap2023. 11. 26.

Fotó: Darnay Katalin

Fotó: Darnay Katalin

Több tényező miatt egyre biztatóbb árakat látnak a vevők a boltok pultjain. Egyrészt a kereskedők versenyeznek, mivel a kiskereskedelmi forgalom még mindig a visszaesés jeleit mutatja, így árakciókkal próbálják a vásárlókat becsalogatni az üzletekbe. Másrészt számos alapanyag ára mérséklődött, ezért a késztermék is olcsóbban értékesíthető, amihez a némileg szintén jobb áron beszerezhető energiahordozók szintén hozzájárulnak. Bár a vevők összességében még mindig többet fizetnek, mint egy éve, de legalább az árnövekedés üteme lement a 10 százalékos szintre, és egyre több termék ára már alatta van a tavalyinak. Az is jó hír, hogy az elemzők szerint a tendencia folytatódik, vélhe­tően 2024 első hónapjaiban egyre több olyan árucikket vásárolhatunk, amelyek az ideihez képest olcsóbbak lesznek. Eljött tehát az igazi fordulat az élelmiszerek árában. Szep­temberben és októberben – miként érezzük már novemberben is – elmaradt az utóbbi években már szokásossá vált negyedéves áremelési hullám. Több élelmiszer árában csökkenés következett be, nemcsak havi, hanem immár éves alapon számítva is. Hogy mi viszi fel az átlagot mégis 10 százalékra? Például a világpiaci hiány miatt igencsak megemelkedett a kakaó és a csoki ára, illetve a cukoré is.

Már több élelmiszer olcsóbb, mint egy évvel korábban: tej, tejtermékek, tojás, liszt, zsiradékok, étolajak, margarinok. Ennek hátterében az áll, hogy a nyers tej felvásárlási ára sokat csökkent – októberben, novemberben lett-lesz ennek vége –, fele annyiba kerül a búza, kukorica, napraforgó, repce, mint esztendeje. Az élőcsirke, a sertés felvásárlási ára is kisebb, tehát az élelmiszergyártók alapanyagköltsége is mérséklődik. Ezt lehet aztán a késztermékekben is érvényesíteni. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik a következő hónapokban – talán a szezonalitás miatt ez a tejre nem lesz igaz –, legalábbis most nem látszik olyan tényező, ami megváltoztatná az irányt.

 

Ezek is érdekelhetnek