Jó, hogy divatba jött

Az utóbbi évtizedben új, de jó szokást vettünk fel, kétszeresen is. Az egyik a sütőtök fogyasztásának felfutása: a régen szinte a téli túlélést segítő sütőtök manapság megint divatba jött, hála az egészséges táplálkozás terjedésének, illetve számos új recept és étel konyhánkba beillesztésének. A másik a Halloween-kultúra átvétele, ami egy új növény termesztését segítette elő hazánkban.

Házunk tája2023. 11. 14. kedd2023. 11. 14.
Jó, hogy divatba jött

Szó szerint kell venni, hogy amíg a zöldségeseknél a kiterjesztett idejű görögdinnye-kínálatból futja, addig a standok egy része ezzel a kedvelt gyümölccsel van teli, aztán a helyét a kiürült konténerekben egyik pillanatról a másikra átveszi két másik tökféle: a sütőtök, illetve a dekorációs célra használt, remekül faragható Halloween-tök.

Az utóbbi szinte már kötelező szokás, a kerteket, bejárati ajtókat, ablakokat, erkélyeket ellepte e szép narancssárga tök, melyből 3-6 kilós is terem. Mégpedig sok, mert a hazai zöldségtermesztő gazdák egy része rácsapott a lehetőségre. Szinte akkora üzlet, mint a dinnyetermesztés, csak annál sokkal egyszerűbb. A betegségek sem bántják úgy, ráadásul legalább annyit terem. A zöldségeseknél és a virágboltokban mindenhol kapható. Az ára is borsos, ősszel felette van a dinnyéének: kilónként 200–400 forint körül adták az elmúlt hetekben.

A sütőtök termesztése kissé átalakult az utóbbi évtizedben: a klasszikus magyar fajtákat – melyek általában kerek, hamvasszürke vagy narancsos héjú, de igen nagy, 4–30 kiló közötti tököket is adtak – felváltotta a könnyebben kezelhető és szinte biztosan édes sonkatök. Ez utóbbiak 1,5–3 kilósra nőnek csak meg, könnyebb a szállításuk, feldolgozásuk, így a háziasszonyok is jobban kedvelik. Régi nagy tökféléinket sem feledjük, így azok is megtalálhatóak a piacon, az áruk kilónként 200-300 forint körül alakul.

Bármelyik sütőtökről is van szó, érdemes most bevásárolni belőlük, a tél folyamán ugyanis egyre feljebb kúszik az áruk. A most beszerzett termés akár két hónapig is elállhat még egy átlagos háztartásban is. Nem kell hozzá más, csak száraz és fagymentes, de hűvös sarok. Itt egy jól szellőző ládában – némi papír- vagy szalmafedés mellett – a tökök nem károsodnak.

Korábban, miként a neve is mutatja, a sütőtököt szinte csak sütve ettük. Manapság már számos más ételként is felkerült a magyarok listájára, és a kör bővül. Így például a krémleves, vagy a sütemények, melyek tésztájába, töltelékébe keverjük, de köretként is megfelel a nem túl édes termés sózva, akár erős paprikával bolondítva. Akad, aki lekvárhoz is keveri, vagy rostos gyümölcsturmix alapanyagaként használja a párolt termést.

Sütőtökből nőtt a belföldi termőterület az előző években, az idén már eléri az 1626 hektárt. A legnagyobb ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók. Keveset importálunk, az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást.

 

Ezek is érdekelhetnek