Mit lehet és kell metszeni?

Ősszel is szükséges a metszőollót, ágvágót, ágfűrészt használni. Vannak ugyanis olyan növények a kertben, amelyeket ilyenkor is lehet, sőt kell metszeni. A sor a dióval kezdődik, de számos más fát, bokrot is csak most érdemes alakítani.

Házunk tája2023. 11. 15. szerda2023. 11. 15.

Kép:

Fotó: Sipeki Péter

Sokakban merül fel a kérdés, vajon ősszel is kell-e a növényeket metszeni? A válasz igen, de tegyük hozzá rögtön, hogy a növények közt válogatva dolgozzunk! Egyes fajoknál csupán ez idő tájt szabad hozzányúlni az ágak, vesszők sűrűjéhez. Első helyen áll a dió, amit pontosan ilyenkor, lombhullás után szabad csak formázni. Aki tavasszal már levágott akár egy ujjnyi vastag dióágat, néhány másodperc vagy perc után tapasztalhatta, hogy a sebből szinte folyni kezd a fa testnedve. Ez nem engedi behegedni, beszáradni a fás részt, emiatt a növény egyrészt sok nedvességet veszít, másrészt a felületen könnyen megtelepednek a kórokozók, amelyek akár egy év alatt végigfertőzik az adott ágat. Késő ősszel a dió keringése szinte szünetel, elvégezhetők a nagyobb és a kisebb ágvágások, és fagymentes időben a sebkezelés is hatékony.

A gyümölcsfáknál maradva, ilyenkor érdemes megmetszeni a körték, almák, birsek sérült, beteg ágait, illetve már ritkíthatók a nyáron kihagyott felesleges vízhajtások is. Szintén ekkor végezhetjük el kaparóval, erős drótkefével a törzs és a vastag vázágak letisztítását. A meggyet, cseresznyét, kajszit, őszibarackot, szilvát hagyjuk békén! Ezeket majd tavasszal, közvetlenül a virágzás előtt, már a rügyek kipattanása előtt érdemes metszeni. Aki nem tette meg, még most is kivághatja a letermett szeder és málna öreg vesszejeit. A ribizliket, egrest is alakíthatjuk, a szintén korán kirügyező bodzát formázhatjuk.

Vigyázni kell a virágaik miatt értékes bok­rainkkal! Egyes fajok a nyár folyamán hozták meg azokat az ágakat, melyek virágrügyekkel berakottak, azaz tavasszal virágozni fognak. Ha ezeket most ősszel eltávolítjuk, búcsút mondhatunk a teljes virágdísznek. Általánosan igaz, hogy a kora tavasszal nyílók ilyenek, mint például az aranyvessző, a babarózsa, az orgona, míg a nyáron virágzók általában a tavasszal hozott vesszeiken nevelnek majd virágot. Az utóbbiakat metszhetjük most, de az előbbieket az elvirágzás után vagy nyár közepén alakítsuk.

Metszhető ilyenkor a divatos babérmeggy-, a spíria- és a fagyalsövény. Aki nem tette meg szep­temberben, már ne bántsa a tuja-, ciprus-, boróka­sövényeit, bokrait, fáit. Azokat tavasz elején szabad formázni, de rezes gombaölő szerrel azonnal le is kell permetezni!

 

Ezek is érdekelhetnek