Rászorulók tüzelője

Miként már esztendők óta megszokott, ebben az évben is nagy összeget fordít az állam a rászorulók megsegítésére: a téli fűtési szezonban most is lesz szociális tűzifaprogram. Ennek keretében a településeken az önkormányzat feladata az igényeket felmérni és az ellátást lebonyolítani.

Házunk tája2023. 11. 06. hétfő2023. 11. 06.
Rászorulók tüzelője

Nagy István agrárminiszter a minap felhívta a figyelmet a szociális tűzifaprogram adta lehetőségekre. Ennek lényege, hogy az ötezer fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A kezdeményezés keretében 2300-2400 településen kaphatnak a szegényebb családok tűzifát, ami az országban összesen mintegy 200 ezer háztartáshoz juthat el. A program folyamatos, 2024. február közepéig tart. Az ellátás költségét az állam állja, vagyis a kormány ötmilliárd forint támogatást ad arra, hogy senki ne maradjon fűtőanyag nélkül ezen a télen sem. A program már tart, sőt felpörgött, mivel szeptember végén a tervezett szociális tűzifa kiszállításának mértéke meghaladta a 60 százalékot.

A támogatásra az önkormányzatoknak kellett pályázniuk. Az elnyert összeg határozza meg, hogy egy-egy település mennyi fát, illetve szenet tud vásárolni, vagyis lényegében hány szegényebb családon tud segíteni. Minden önkormányzat maga dönti el, hogy milyen feltételek mentén osztja ki a tüzelőt. Aki szociális tűzifát akar igényelni, annak az adott önkormányzat által kiírt feltételek szerint kell megtennie. Általában azt veszik alapul, hogy egy családban élőre mekkora jövedelem jut. 

A legtöbbször ezek olyan emberek, akik aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában vagy rendszeres települési támogatásban részesülnek, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelnek, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

 

Ezek is érdekelhetnek