Véget ért a szüret, talán csak azokon a tőkéken maradt még szőlő, melyek terméséből jégbort akarnak készíteni a borászok. A mostani évjárat igen jó, a minőség legalábbis nagy borokra ad reményt. Az év viszont elég nehéz volt.
Ebben az évben a szőlőtermesztők életét a csapadékosabb, kicsit hűvösebb nyár és a nagyon meleg szeptember is nehezítette. A gombás megbetegedések – lisztharmat, peronoszpóra, fekete rothadás – megelőzése nem mindenhol sikerült. Elég volt néhány napot késni, és már beütött a baj. A beteg szőlőt gyógyítani pedig szinte lehetetlen. Ahol megvédték a termést, ott a biológia és a meteorológia szólt közbe. Sok, szeptember közepén érő szőlőről még augusztus közepén, az utolsó permetezések idején is úgy látszott, hogy 10-14 nappal korábban érik majd be. Aztán a nagyon meleg szeptember miatt a cukorképződés lelassult, leállt, ami eltolta a szüret időpontját. Addig viszont a harmatosabb hajnalok miatt a szürkerothadás sok fürtön elindult és átterjedt a termésre. Ilyen szőlőből nagyon nehéz jó bort csinálni, ezért számos borászat e fajtákból számos helyen pálinkát főzött-főzetett le. Egészében véve jó közepes hozamot értek el a szőlőtermesztők, az árak nyomottak maradtak. Nem kevés termelő számára nem hozott elég profitot az év, akadnak, akik elkezdik árulni a birtokukat. A borászatok sem örülnek, főleg a vörösborral van baj: a változó ízlés miatt egyre kevesebb fogy a markánsabb nedűkből. Egyre többen választják ugyanis a könnyedebb fehérborokat, pezsgőket, rozékat. Emellett összességében is kevesebb bort iszunk. A hazai bormérleg szerint erőteljesen lecsökkent a fogyasztás: 2010-ben országosan 234,5 millió liter bort ittunk meg, ez 2021-re 170,5 millió literre esett vissza.