Turbánt a rózsára!

Régebben, a nagyobb és hosszabban tartó fagyok idején természetes volt, hogy a rózsa töveket földdel takarták. Ma is érdemes elvégezni, mivel a rózsák többsége oltott fajta, azaz a legtöbbször vadrózsára oltják a nemes részt, ennek az eredését kell nézni és vastagabban betakarni talajjal, illetve avarral.

Házunk tája2023. 11. 21. kedd2023. 11. 21.
Turbánt a rózsára!

Sokan nem tudják, hogy a rózsát tavasszal a legjobb metszeni, méghozzá elég korán, hiszen még szinte az utolsó hó sem olvadt el, de a rózsa rügyei már kifakadtak és megjelentek az első kicsi levelei. Ősszel csak azt messük le a hajtásaiból, amelyek útban vannak, vagy netán az ónos eső, a sok hó megtörheti a hosszabb vesszőt. Úgy számoljunk, hogy a vágás alatti 5-15 centis rész télen szinte biztos visszaszárad, és csak az alatta lévő rügyeket tudjuk majd a formázáshoz felhasználni.

A rózsa takarásánál ügyelni kell arra, hogy ne a tő közvetlen közeléből ássuk ki és kupacoljuk fel a talajt. Az ásással könnyen megsérthetjük a finom gyökérzetét.

Nagy kérdés: miként téliesítsük az egyre divatosabb rózsafákat? Ezeknél a nemes rész oltása a fácska tetején található, ezt kell védeni (a vadrózsaalany nem érzékeny a fagyra). Hasznos félhosszúra metszeni az ágakat, aztán nagyobb zsákvászont, papírzsákot, dobozt húzni a fejre, alul elkötni, majd avarral, szalmával megtömni, végül a tetején ismét összekötni a csomagot.

Ne feledjük, hogy a rózsának sok betegsége és kártevője van. Ezért a téliesítés előtt gereblyézzük fel a lehullott leveleket, szedjük le a fennmaradtakat, majd utána végezzük el a lemosó permetezést.

 

Ezek is érdekelhetnek