Zöldség saját magból

Nincs nagyobb öröm, mint amikor a kertész a termést olyan zöldségekből szüreteli a család asztalára, amit az alapjaitól kezdve ő állított elő. Azaz saját magról, a maga nevelte palántákat kiültetve, a zöldségféléket méltón gondozva éri el a sikert, és nem a vásárolt, „idegen tollnak” számító piaci, kertészeti palántákat alkalmazza a termelésben.

Házunk tája2023. 11. 06. hétfő2023. 11. 06.
Zöldség saját magból

Eljött a magfogás utolsó ideje: még mindig találni a kertben egészséges és érett paradicsomot, paprikát, padlizsánt, cukkinit, tököt, patisszont, uborkát, babot, felmagzott salátát, hagymát. Ezek egytől egyig felhasználhatók, hogy magot nyerjünk belőlük. Kivételt jelentenek az úgynevezett hibrid termesztett zöldségek, ezektől nem várhatjuk el, hogy ugyanazt a növényt, fajtát produkálják, mint amilyen az idén volt a zöldség. Sok ilyen uborkafajtánk van, de paradicsom is akad bőven. A hibridek általában két vagy több fajta keresztezéséből jönnek létre, a legtöbbször például a betegségnek ellenállásra vagy valami különleges tulajdonság előállítására használják. Ezeknek vagy nincs is termékeny magja, vagy ha mégis, akkor a belőlük kikelt növények gyakran az eredeti hibridtől eltérő tulajdonságokat mutató termést hoznak.

Amikor magot fogunk és azt kikeltetve termelünk zöldséget, olyan érzésünk támad, hogy „a saját gyermekünket” nevelgetjük, így még büszkébbek vagyunk a sikerre. De hogyan fogjunk magot? A paradicsomnál érdemes a magvakat szűrőben kicsit lemosogatni, hogy a kocsonyás burok nagy része leváljon, s ekkor papírkendőre terítve kell kiszárítani, aztán az összehajtogatás után a papírra feljegyezni, milyen fajtáról van szó. A többi növény magját nem szükséges mosogatni, elég szárítani. A lényeg, hogy mindez viszonylag gyorsan történjen, és száraz, melegebb, de nem forró helyen végezzük. Ezzel megakadályozzuk például a penészedést. A betasakolt, feliratos magvakat száraz helyen tároljuk.

Magunk is szelektálhatunk a kertünkben, olyan fajtát is kialakíthatunk, ami másnak nincs. Mi például az erős „kutyapöcse” paprikából mindig a legerősebbnek vélt bogyóból fogunk magot, így néhány esztendő alatt valóban ütős fajtát hoztunk létre. Ráadásul a több év során a legjobb termésből begyűjtött és vissza-visszavetett magból olyan zöldségünk terem, amely már biztosan alkalmazkodott a kertünk adottságaihoz. Ezzel nagyobb sikerünk lehet, mintha valamilyen külföldről származó maggal próbálkoznánk.

Fontos figyelni arra, hogy sok zöldség nem a konyhai felhasználás során megszokott állapotában ad érett magot. Például a salátának és savanyúságnak is jó zöld uborkában nincs vagy alig van érett mag. Ezért az uborkát hagyjuk sárgásra, a paradicsomot puhára érni, a paprikát megpirosodni stb. A borsó, a bab héja legyen száraz, a mag pedig kemény és szárazra aszott.

 

 

Ezek is érdekelhetnek