Átalakuló jogszabályok

Még a parlament előtt van, de rövidesen elfogadhatják az úgynevezett salátatörvényt. Ebben a képviselők az agráriumot érintő 24 jogszabályt módosítanának egyszerre, melyek érintik a birtok- és földpolitikát, az öntözésfejlesztést, a tisztességtelen kereskedelmi eljárásokat is.

Házunk tájaO. Horváth György2023. 12. 06. szerda2023. 12. 06.

Fotó: Máthé Zoltán

Átalakuló jogszabályok Fotó: Máthé Zoltán

A jogszabályok módosítása után az ökológiai gazdálkodó ranghelyére már csak a helyben lakók hivatkozhatnának az elővásárlási jog kapcsán – a földforgalmi törvényben jelenleg 20 kilométer szerepel –, így a helyben lakó földművesek helyzete javulhat. Ugyanakkor szigorodnak a szankciók is: ha valaki vállalja, de nem teljesíti az elővásárlási joghoz kapcsolódó kötelezettségeket – például nem folytat vetőmagtermesztést vagy ökológiai gazdálkodást – a területen, akkor megbüntetik.

A gazdálkodást segíti, hogy az úgynevezett fagygépek – a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben a fagykárok megelőzésére szolgáló szerkezetek – telepítésekor az elfoglalt néhány négyzetméteres betontalapzatot már nem kell kivonni a művelésből és nem kell földvédelmi járulékot fizetni utána. A módosítást követően amennyiben a termeléshez kapcsolódó berendezést vagy építményt helyeznek el a területen, akkor nem kell megfizetni e járulékot, és nem ütközik a más célú hasznosítás tilalmába sem.

Az új szabályozás megkönnyíti az öntözési közösségekbe történő belépést. Ez azért fontos, mert az öntözésfejlesztési kiírásokra ezek a közösségek 70 százalékos támogatási intenzitással pályázhattak az 50 helyett – írja a vg.hu. Előfordult azonban, hogy a közösségek elutasítottak csatlakozási kérelmeket – amire akár indoklás nélkül lehetőségük volt –, de ezzel gyakorlatilag egy-egy területen ellehetetlenítették az öntözésfejlesztési beruházásokat. A javasolt új szabályozás szerint viszont a meglévő öntözési közösségek csak akkor tagadhatják meg a csatlakozást, ha a belépni szándékozó öntözési berendezése műszakilag nem felel meg.

Módosul a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény is: a termék beszállítóinak kifejezett hozzájárulása nélkül tilos lesz az összehasonlító reklám alkalmazása. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis sokszor ez volt az apropó egy-egy beszállító kilistázására.

 

Ezek is érdekelhetnek